duminică, 20 mai 2018

Programul vizitei comisarului european Corina Crețu în Bacău

  • oficialul european va fi însoțit de  premierul Viorica Dăncilă și de ministrul Fondurilor Europene, Rovana Plumb

Comisarul european pentru Politică Regională, Corina Crețu, premierul Viorica Dăncilă și ministrul Fondurilor Europene, Rovana Plumb se vor afla în zilele de 21 și 22 mai în Bacău.

Pe 21 mai, oficialul european și cei din guvernul României vor vizita proiectul Insula de Agrement din Bacău, după care Corina Crețu și Viorica Dăncilă vor avea o întâlnire bilaterală. Programul va continua cu o conferință pe tema „Investițiile urbane în Europa: provocare pentru schimbare” și se va încheia cu o vizită la proiectul cu finanțare europeană „Restaurarea și valorificarea patrimoniului cultural: Observatorul Astronomic Bacău”.
Pe 22 mai, Universitatea „Vasile Alecsandri” din Bacău va fi gazda dialogului cu cetățenii despre viitorul Europei și al politicii de coeziune, interlocutorii fiind Corina Crețu și Rovana Pumb. Evenimentul va fi moderat de jurnalistul Dan Cărbunaru, directorul site-ului Calea Europeană.ro.

Comisarul european trage de urechi guvernanții români

Recent, Corina Crețu a trimis o scrisoare guvernanților din România, în care face o evaluare a activității pe domeniul transporturilor pentru anul trecut. Viorica Dăncilă a anunțat că va discuta această temă tot la Bacău cu oficialul european. „Pot să vă spun – a precizat premierul - că am vorbit deja cu ministrul Transporturilor pentru a vedea cum accelerăm procesul de absorbție a fondurilor europene”. Corina Crețu se arată extrem de îngrijorată cu privire la planificarea şi implementarea proiectelor de infrastructură de transport, avertizând că există riscul major al dezangajării unor fonduri consistente alocate României în acest exerciţiu bugetar al Uniunii Europene. Dar, ministrul Transporturilor, Lucian Șova, a declarat că scrisoarea comisarului european Corina Creţu face referire la „perioade anterioare exerciţiului pe care MT îl are în ultimul an”.
Până în prezent, numai patru proiecte majore au fost depuse într-un interval de timp de patru ani. Recent, autoritățile române au anunțat o listă de proiecte majore de transport pe care doresc să le înainteze Comisiei în 2018, printre care și varianta de ocolire Bacău. „Salut faptul că noi proiecte sunt în curs de pregătire spre a fi înaintate Comisiei – a scris Corina Crețu -, dar îmi exprim îngrijorarea față de nivelul scăzut de maturitate al acestora”. Comisarul european mai precizează că din această cauză țara noastră riscă „dezangajări imediate”.

„Peste un miliard de euro vor fi investiți în dezvoltarea urbană în România. Comisia Europeană este pregătită să ofere sprijinul necesar autorităților române pentru ca aceste resurse să fie folosite cât mai bine și cât mai repede. Ele reprezintă pentru orașele din România o ocazie ce nu poate fi ratată.”
Corina Crețu

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu