miercuri, 18 aprilie 2018

„Povestea mea printre avioane”, prima cronică a familiei Aerostar


Seria evenimentelor dedicate aniversării a 65 de ani de la înființarea în 1953 a întreprinderii pe structura căreia s-a format compania Aerostar a continuat miercuri, 17 aprilie, chiar în ziua aniversării, cu lansarea primului volum al unei veritabile cronici a ceea ce președintele companiei, Grigore Filip, a numit „Cronica familiei Aerostar”, cartea „Povestea mea printre avioane”. Lansarea cărții a avut loc în prezența actualilor și foștilor salariați, a conducerii Aerostar și a invitaților acestora.

În 575 de pagini, primul volum al monografiei societății Aerostar este o lucrare impresionantă, scrisă de doi ziariști profesioniști, Nicoleta Bichescu și Ionuț Tomescu, pe baza unui la fel de impresionant volum de date, documente și mărturii despre evoluția unei întreprinderi care a intrat în elita industriei aeronautice mondiale.
Despre lucrare, dar și despre locul și importanța Aerostar în domeniul său de activitate, au vorbit președintele companiei, Grigore Filip, și directorul de management și dezvoltare Dan Paul Mălin Popa. „Prin această lucrare – a spus Grigore Filip – noi, cei care reprezentăm Aerostarul de azi am vrut să ne manifestăm recunoștința față de toate generațiile care în trecerea lor au contribuit la constituirea unui mediu social și cultural distinct și bine conturat în comunitatea băcăuană…”.
Ionuț Tomescu, Nicoleta Bichescu
Cei care au pus, practic, ultima tușă pe această lucrare au fost, însă, chiar autorii ei, care au explicat modul în care au lucrat și în care au colaborat cu reprezentanții Aerostar și care au recunoscut imensul bagaj de cunoștințe pe care l-au acumulat cu acest prilej, dar și excepționalul relațional pe care l-au avut în tipul documentării. „A fost nevoie, în primul rând – au spus autorii –, de o apropiere de stiluri de lucru și de redactare, între noi cei care am scris lucrarea, dar și între noi și reprezentanții Aerostar. Totul a ajuns la un numitor comun și ceea ce a rezultat se vede acum în această carte”.
În monografia companiei Aerostar, scrisă după 65 de ani de la înființarea întreprinderii, se regăsesc, practic, mulți dintre foștii și actualii ei salariați, unii chiar cu amintiri și contribuții documentare personale. O parte a acestora se vor afla în al doilea volum al lucrării, care se află acum sub tipar și va fi lansat cât de curând.
„Povestea mea printre avioane” este o carte scrisă cu pasiune și dedicație și este chiar o poveste, în mai multe episoade, și ale vieții celor care au consolidat prestigiul „fabricii de avioane” – cum este cunoscută Aerostar și astăzi, dar chiar și a autorilor cărții, care au cunoscut această poveste (aceste povești) acolo, printre avioane. Este și o poveste a noastră, a tuturor celor care, într-un fel sau altul, am trecut pe la Aerostar fie și numai pentru o simplă vizită sau pentru o documentare profesională. De aceea, ca la un film bun, din care însă am văzut doar un episod, așteptăm cu interes și episodul următor.
Și această carte susține deviza companiei Aerostar: „Performanță prin profesionalism”