luni, 5 martie 2018

IMM-urile gem sub povara „revoluției fiscale”



Câți salariați vor disponibiliza IMM-urile
după „revoluția fiscală”

Peste 91% dintre cele 1.752 de firme chestionate de Consiliul Național al Întreprinderilor Private Mici și Mijlocii (CNIPMMR), organizație din care face parte și Patronatul Județean Bacău al IMM, au anunțat că vor disponibiliza între 1 și 5 salariați datorită „revoluției fiscale” aplicate de actualul guvern și mai ales datorită majorării salariului minim pe economie la 1.900 de lei. Dintre respondenții la chestionarul privind efectele creșterii salariului minim, trecerii contribuțiilor la salariat și creșterii contribuțiilor pentru salariații cu timp parțial, aproape 75% sunt microîntreprinderi.

„Întrebați dacă majorarea salariului minim pe economie începând cu 1 ianuarie 2018 va avea ca efect disponibilizarea unor salariați, 49,9% dintre întreprinzători au răspuns pozitiv – spune președintele CNIPMMR, Florin Jianu. Punerea în aplicare a majorării cu 31,03% a salariului minim a creat dificultăți pentru 79,4% dintre întreprinderi. Pentru 81,4% dintre respondenți creșterea salariului minim a avut efecte de creștere a cheltuielilor de personal și pentru alte categorii de salariați din întreprinderea lor decât cei angajați la salariul minim. Astfel, 91,3% au menționat că vor disponibiliza între 1 și 5 salariați, 6,1% între 5 și 10, iar 2,4% urmând a disponibiliza peste 10 salariați”.
De asemenea, 58,6% au răspuns că au avut dificultăți cu trecerea contribuțiilor la bugetul statului la salariat. În acest caz, 72,2% au majorat salariile pentru compensarea totală a trecerii contribuțiilor de la angajator la salariat, 13,3% au acordat prime lunare, iar 12,9% au majorat salariile pentru compensare parțială a trecerii contribuțiilor de la angajator la salariat.
Întrebați câți salariați din societate sunt încadrați cu timp parțial, 93% au răspuns că au între 1-5 salariați, 4,3% au între 5-10 salariați și 2,6% au peste 10 salariați.
La fel, 81,2% dintre respondenți au menționat că punerea în aplicare a creșterii contribuțiilor sociale pentru salariații cu timp parțial la nivelul salariul de baza minim brut pe țară a creat dificultăți întreprinderii lor.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu