joi, 1 februarie 2018

„Mircea cel Bătrân în numismatică și medalistică”



  • principalele tipuri de emisiuni monetare puse în circulație de Mircea cel Bătrân care pot fi văzute în expoziția permanentă a Muzeului Băncii Naționale (BNR) a României, cu prilejul comemorării a 600 de ani de la moartea marelui domnitor

Ducat de argint cu reprezentarea
lui Mircea cel Bătrân,
din tezaurul descoperit la Titu (Dâmbovița)
 BNR publică pe site-ul său un amplu documentar în care sunt descrise principalele tipuri de emisiuni monetare care au fost puse în circulație în vremea domnitorului Mircea cel Bătrân, dar și până în zilele noastre – monede și medalii dedicate aceluiași înalt personaj istoric. Piesele de numismatică pot fi admirate în Muzeul BNR, iar documentarul este dedicat comemorării a 600 de ani de la moartea lui Mircea cel Bătrân.
Pot fi văzuți, astfel, ducați, un aspru otoman, monede de argint din vremea unor demnitari europeni contemporani cu domnitorul, dar și monede bătute cu chipul lui Mircea cel Bătrân – piese din colecțiile unor instituții muzeale românești, descoperite în tezaure pe teritoriul României.
Medalia bătută
de Societatea Numismatică Română în 1905
Alături de aceste piese stau, cum spuneam, câteva medalii și monede bătute în perioada de după anul 1905 până în zilele noastre.
Documentarul poate fi citit la adresa de internet http://www.bnro.ro/Mircea-cel-Batran-in-numismatica-%c8%99i-medalistica-17212.aspx

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu