sâmbătă, 18 noiembrie 2017

Antreprenorii privați sunt împotriva derogărilor de la Legea dialogului social


Florin Jianu, la reuniunea Invest în România, în Bacău

Consiliul Național al Întreprinderilor Private Mici și Mijlocii (CNIPMMR), din care face parte și Patronatul Județean Bacău al IMM, se declară împotriva derogărilor de la Legea dialogului social introduse de Guvern prin Ordonanță de Urgență fără consultarea partenerilor sociali. Ordonanța obligă toate firmele, indiferent de mărime, să inițieze negocieri colective pentru punerea în practică a transferului contribuțiilor la buget în sarcina angajaților.

Antreprenorii privați spun că OUG 82/2017 a fost adoptată într-un mod total netransparent, deoarece nu a fost semnată de ministrul pentru dialog social și nu au fost consultate confederațiile patronale reprezentative.
Ordonanța – susține CNIPMMR - introduce noi obligații pentru IMM-uri. În cazul celor care au contracte colective de muncă, acestea sunt obligate să reia negocierile, dar se încalcă acordul de voință al părților care au semnat deja contractele, acestea fiind în vigoare și producând efecte. Practic, se acordă salariaților un motiv pentru a declanșa greva, având în vedere negocierile.
Termenul de o lună acordat pentru derularea negocierilor colective, în perioada 20 noiembrie - 20 decembrie, este unul forțat, în condițiile în care Legea nr. 62/2011 prevede un termen de 60 de zile calendaristice, care poate fi prelungit prin acordul părților.
De asemenea, Ordonanța introduce prevederi care încalcă voința angajaților care nu doresc să constituie un sindicat, chiar și nereprezentativ sau afiliat la o federație sindicală reprezentativă în sectorul de activitate, stabilind în mod aberant că la negociere pot participa reprezentanții federației sindicale în baza mandatului acordat de sindicate împreună cu reprezentanții salariaților, în loc ca negocierea să aibă loc cu reprezentanții aleși ai angajaților. Mai mult, sunt introduși în procesul de negociere reprezentanții confederațiilor sindicale reprezentative, alături de reprezentanții salariaților în întreprinderi în care nu există niciun sindicat constituit.

„Aprobarea în lipsa oricărui dialog social a OUG nr. 82/2017 arată disperarea guvernului de a găsi soluții nerealiste la probleme generate de transferul contribuțiilor de la angajator la angajat. Reprezentanții guvernului nu au adus la cunoștința partenerilor sociali intenția de a introduce derogări de la legea dialogului social. Prin noua Ordonanță se încalcă dispozițiile Legii IMM-urilor, care prevede în mod expres obligativitatea efectuării Testului IMM, pentru aflarea impactului asupra acestora al noilor prevederi”.
Florin Jianu, preşedintele CNIPMMR

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu