luni, 2 octombrie 2017

Bani mai mulți în Programul Rabla și mașini electrice prin Rabla Plus



Programul Rabla Clasic a fost suplimentat cu 25 de milioane de lei – ne-a informat Agenția pentru Protecția Mediului din Bacău. Astfel, încă aproximativ 4.000 de persoane fizice vor putea beneficia de prime de casare. Cumulând bugetul inițial al programului cu această suplimentare, se estimează că Programul „Rabla” destinat persoanelor fizice va avea aproximativ 25.000 de beneficiari până la sfârșitul anului.

De asemenea, sesiunea pentru depunerea dosarelor de acceptare din partea persoanelor juridice în cadrul Programului „Rabla” va fi prelungită până la 30 noiembrie 2017, pentru că autoritățile și instituțiile publice dispun de sumele necesare doar după aprobarea rectificărilor bugetare, condiționate de îndeplinirea procedurilor de achiziție pentru a accesa finanțarea.
În Programul „Rabla Plus” vor fi incluse, de la 1 ianuarie, și cvadriciclurile electrice și se va introduce un procent maxim de finanțare de 50% din prețul de achiziție a autovehiculelor electrice, ținând cont de valoarea ecotichetului – de aproximativ 10.000 de euro – raportată la prețurile scăzute ale noilor categorii de autovehicule eligibile.
O altă modificare în Programul „Rabla Plus” este eliminarea termenului de 31 decembrie până la care pot fi emise facturile de achiziție a autovehiculelor electrice noi, ținând cont de perioadele mari de timp necesare producătorilor pentru livrarea autovehiculelor. În acest context, facturile vor fi emise în termen de 120 de zile de valabilitate a notelor de înscriere a persoanelor fizice și juridice, fără a mai fi condiționată livrarea autovehiculelor până la sfârșitul anului fiscal. Totodată, s-a considerat necesară introducerea unui termen de maximum 60 de zile de la acceptarea la Administrația Fondului pentru Mediu a dosarelor depuse de persoanele juridice, în care acestea trebuie să se înscrie la producătorii validați în vederea îndeplinirii formalităților de achiziție a autovehiculele electrice noi.
În ambele programe, „Rabla” și „Rabla Plus”, s-a decis prelungirea sesiunii pentru depunerea dosarelor de acceptare de către persoanele juridice până la 30 noiembrie 2017.

„Aceste modificări au venit ca urmare a numeroaselor solicitări primite din partea românilor și interesul foarte mare manifestat pentru acest Program ce se află deja la a XIII-a ediție. Scopul suplimentării este acela ca numărul de mașini care nu poluează să crească, iar prin reînnoirea parcului auto național, se are în vedere, în primul rând, siguranța cetățenilor pe drumurile publice, dar și reducerea efectelor poluării asupra sănătății populației.
Grațiela Leocadia Gavrilescu, ministrul Mediului

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu