luni, 2 octombrie 2017

ADR Nord-Est prezintă la Bruxelles derularea POR 2014-2020



Agenția pentru Dezvoltare Regională (ADR) Nord-Est organizează, pe 11 octombrie, la Bruxelles (Belgia), un eveniment dedicat POR 2014-2020 în cadrul „Săptămânii Europene a Regiunilor și Orașelor 2017” (Open Days), care își propune dezvoltarea relațiilor de colaborare și parteneriat cu toate instituțiile relevante în scopul îmbunătățirii aplicării Programului Operațional Regional (POR) 2014-2020 în Regiunea Nord-Est. ADR Nord Est participă de cinci ani la Open Days.

Intitulat „Regiuni și orașe pentru tranziția climatică și energetică: un exercițiu comun”, evenimentul este organizat în parteneriat cu regiunile Abruzzo (Italia), Republica Srpska (una dintre cele două entităși care compun statul Bosnia și Herțegovina), Creta (partea greacă), Municipiul Sisli (Turcia), Slavonia și Baranya (Croația). Acestor regiuni li s-au alăturat Assembly of European Regions (Adunarea Regiunilor Europene - AER) și FEDARENE (Federația Europeană a Agențiilor și Regiunilor pentru Energie și Mediu), împreună cu reprezentanți ai Comitetului Regiunilor și ai Comisiei Europene. 
„În condițiile în care în apelurile de finanțare destinate eficienței energetice din POR potențialii beneficiari din Regiunea Nord-Est au manifestat un interes redus, în contrast cu alocarea financiară generoasă, o mai bună promovare și popularizare a instrumentelor de care dispun este absolut necesară - spun reprezentanții ADR Nord-Est. Co-organizarea acestui eveniment la Bruxelles este importantă pentru că transmite un mesaj părților interesate din Comisia Europeană, în particular DG Regio (Departamentul pentru politică regională și urbană), că interesul nostru pentru aceste instrumente este prezent și că încercăm să îmbunătățim gradul de aplicabilitate. Mai mult, în consorțiului de eveniment ADR Nord-Est are șansa de a învăța de la regiuni care s-au confruntat cu situații similare în trecut, despre cum să optimizeze comunicarea și să crească interesul potențialilor beneficiari pentru tematica adaptării climatice”.

 
OPEN DAYS este un eveniment anual, care se desfășoară la Bruxelles pe durata a patru zile, timp în care funcționari ai administrațiilor regiunilor și orașelor, precum și experți și reprezentanți ai mediului academic au ocazia de a face schimb de bune practici și cunoștințe în domeniul dezvoltării regionale și urbane. De asemenea, este o platformă recunoscută pentru dialog politic cu privire la dezvoltarea politicii de coeziune a UE și pentru sensibilizarea factorilor de decizie în privința importanței regiunilor și orașelor în elaborarea politicilor UE. OPEN DAYS este cel mai mare eveniment public de acest gen la nivel european.
La începutul lunii octombrie vor veni la Bruxelles aproximativ 6.000 de participanți și 600 de vorbitori din toată Europa și din afara ei, pentru a lua parte la un program care cuprinde în jur de 100 de ateliere, dezbateri, expoziții și manifestări vizând stabilirea de contacte pe tema dezvoltării regionale și locale.
Regiunile și orașele sunt implicate în elaborarea majorității politicilor UE. Autoritățile publice subnaționale din UE răspund de o treime din cheltuielile publice (2.100 de miliarde EUR pe an) și de două treimi din investițiile publice (aproximativ 200 de miliarde EUR), acestea din urmă fiind adesea cheltuite în conformitate cu dispozițiile legale ale UE.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu