joi, 22 iunie 2017

„Trebuie să cauți mereu alt vin, pentru a descoperi lumea”



  • spune unul dintre cei mai șarmanți și incisivi somelieri ai României, Răzvan-Octavian Demian

Amatorii de vinuri adevărate, fine și cu personalitate, cei care adoră să deguste asemenea licori, s-au întâlnit recent, în Bacău, cu unul dintre cei mai cunoscuți somelieri din România: Răzvan-Octavian Demian. Are o experiență de somelier de zece ani, dar de 17 ani lucrează numai în lumea vinului. Despre somelărie spune că a fost la început doar un hobby, pentru că de profesie era economist. Acum lucrează pentru cramele Chateau Vartely, din Republica Moldova.

Aveți o meserie veche, dar bună, domnule Demian. E precum vinul: cu cât mai vechi, cu atât mai bun. Mă refer la somelărie, pentru de economie nu v-ați mai ocupat.

Eu sunt de formație economist pentru că după Revoluție toată lumea credea că economia o să duduie. Da, duduie, dar nu în orice direcție. Vinul este a doua dragoste a mea, prima fiind soția. Am încercat să descopăr „misterele” vinului, pe care unii sunt destul de comozi să le pătrundă. În fapt, vinul nu are mistere, ci o poveste, pe care dacă vrei cu adevărat să o cunoști și să o înțelegi, reușești. Vinul e pentru toți, în funcție de timp și de dispoziție. Cineva spunea că fiecare dintre noi este bogat, depinde numai cum gestionează fiecare resursa timp. Foarte adevărat! Se vede după cum trăiește fiecare, după cât realizează.

Sunteți un bun vorbitor. E o calitate absolut necesară somelierului.

A fi somelier înseamnă a fi un bun comunicator. Dacă fac o analogie cu lumea muzicii, se observă că sunt foarte mulți oameni care au făcut conservatorul și sunt foarte buni instrumentiști, dar nu prea reușesc să comunice mult. Pe când lăutarul de la colțul străzii, fără multă școală, poate să transmită sentimente. Cu sentimente ne hrănim cea mai importantă parte a noastră, sufletul: din vin, din mâncare, din snoave, din relații interumane, din muzică, literatură, arte, de oriunde. Depinde dacă alegem să ne hrănim astfel, dar și cum o facem.

De unde vă trageți, de felul dumneavoastră?

Din Satu Mare, dintr-o mamă dobrogeancă și un tată sătmărean. Și locuiesc, acum, în Cluj-Napoca. Cineva spunea: „Salutare Ardeal, că m-am dus cătană în Cluj”. Acum lucrez pentru cramele Chateau Vartely. Am făcut pasul peste Prut, fără să mă ud. Vedem ce va ieși mai încolo.

Cum ați găsit cramele Vartely sau cum v-au găsit ele pe dumneavoastră?

Sunt, prin naștere la șapte luni, neterminat, deci nu mi-ar ajunge cred vreo zece vieți să mă definitivez. Mi-a lipsit totdeauna doza de curaj, astfel că și în acest caz ei m-au găsit pe mine, nu invers. Eu mi-am început cariera în lumea vinurilor la Cramele Halewood, dar vindeam, în paralel și vinuri Bucerdea Vinoasă din Țelna (Alba), apoi numai de la Halewood, din Prahova. În final m-am întors către casă, la Crama Nachbil, din Beltiug (Satu Mare), de unde erau tatăl și bunicul meu, apoi am trecut un an pe la Vinimondo, distribuitor de vinuri internaționale, am ajuns și la un producător de vinuri exclusiviste din nordul Italiei, apoi în Vrancea.

Ce fel de vin vă place, care este vinul care vă caracterizează?

E un timp pierdut să bei de trei, de patru sau chiar de cinci ori într-un an același vin, așa cum ai citi tot de atâtea ori aceeași carte. Trebuie să cauți mereu un alt și alt vin, pentru a descoperi lumea. Acum zece ani îmi făceam un calcul: pentru a bea toate etichetele de vinuri din lume, care apar într-un singur an, mi-ar trebui 17,5 vieți de câte 70 de ani, pentru a degusta doar o etichetă pe zi. Însă eu, totuși, prefer un Riesling de Rhin, de pe Valea Mosellei (Moselle în franceză, Mosel în germană). Vinificat, strugurele de Rhin are o paletă de 360 de grade: are arome de la fânul proaspăt cosit și fructe foarte proaspete, până la cele de hidrocarburi. Cu alte cuvinte, e un vin curajos, minunat, matur, îmbătrânit chiar. Muzica și vinul sunt asemănătoare, la de frumoase și interesante. Numai că vinul îmbătrânește, pe când sufletul omului și muzica niciodată.

Ce-i trebuie somelierului să fie somelier?

În primul rând, „instrumentele” lăsate de la Dumnezeu: ochii, nasul, gura și creierul, pentru a putea decela, clasifica și explica.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu