miercuri, 26 aprilie 2017

Misiune a Delegației Comisiei Europene în Bacău



  • Delegația se află pentru patru zile în Regiunea Nord-Est


Delegația Comisiei Europene, condusă de Carsten Rasmussen - șeful Unității pentru România, Direcția Generală Politică Regională și Urbană, însoțită de Vasile Asandei, directorul general al Agenției pentru Dezvoltare Regională (ADR) Nord-Est, și-a început misiunea în județul Bacău, marți, 25 aprilie, cu o întâlnire de lucru cu președintele Consiliului Județean și cu primarul Municipiului Bacău. 

Discuția s-a concentrat pe patru aspecte principale: șoseaua de centură a Municipiului Bacău, sistemul de termoficare, sistemul integrat de management al deșeurilor solide și Master Planul de Apă. Sunt proiecte majore, care întâmpină dificultăți, unele dintre ele fiind stopate din varii motive. De exemplu, pentru proiectul de management al deșeurilor solide, procedura de licitație publică este blocată printr-o contestație la Înalta Curte de Casație și Justiție. Reprezentanții Comisiei au luat la cunoștință de aceste dificultăți și și-au exprimat sprijinul în găsirea unor soluții pentru depășirea lor, dar au atras atenția că trebuie să existe o abordare comună a tuturor primăriilor implicate și o viziune de dezvoltare integrată. În cadrul întâlnirii au fost expuse și propunerile de proiecte inițiate de municipalitatea Bacău, care vizează Axa 4 din Programul Operațional Regional (POR) - Dezvoltare urbană.
În aceeași zi, la Moinești, cadrul discuțiilor a fost extins la întâlnirea cu primarul acestui municipiu și cu primarii orașelor Slănic Moldova, Onești, Comănești, Dărmănești și Târgu Ocna și au fost vizitate patru proiecte finanțate din POR 2007-2013:

- „Modernizarea și amenajarea Parcului Băi, în Moinești”;
- „Reutilizare clădire în scopul transformării în centru social în Moinești”;
- „Modernizarea ambulatoriului integrat al Spitalului Municipal de Urgență Moinesti”;
- „Reabilitare rețele de străzi urbane, trotuare și iluminat public în Comănești”.
 
Delegația Comisiei Europene a apreciat proiectele implementate cu finanțare din POR 2007-2013, precum și determinarea primarilor de a depune proiecte mai multe, mai calitative, în perioada curentă de programare, pentru a rezolva problemele comunităților pe care le coordonează și a crește nivelul de trai al locuitorilor pe care îi reprezintă”.
Vasile Asandei, director general al ADR Nord-Est

„Prima mea impresie este că oamenii sunt extrem de motivați si dinamici în Regiunea Nord-Est. Ne-au fost expuse numeroase idei de proiecte si suntem extrem de mulțumiți de aceasta. Ne dorim ca oamenii să aibă idei, visuri, și să vadă în fondurile europene mijloacele prin care și le pot împlini. Ne-au fost semnalate și probleme sensibile cu care se confruntă beneficiarii, în special pentru proiectele majore, iar birocrația și documentațiile stufoase au fost reiterate ca posibile bariere în accesarea acestor fonduri. Nu sunt lucruri noi pentru noi, le cunoaștem, dar aceste întâlniri sunt o excelentă ocazie de a încerca să găsim împreună soluții constructive. Știm foarte bine unde ne aflăm, dar la fel de bine știm și unde vrem să ajungem în viitorul apropiat”.
Carsten Rasmussen, șeful Unității pentru România, din partea Comisiei Europene

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu