Maestrul Cristi Rusu, lângă o parte din bunătățile Selgros |
Cu patru zile
înainte de Sfânta zi a Învierii Domnului Nostru Iisus Hristos am stat, preț de
o oră și jumătate, poate chiar două, la „masa de Paști” a magazinului Selgros
din Bacău. Nu, să nu ne certați, nu ne-am atins de bunătățile ei, am admirat
doar tot ce am văzut pe ea, de la mielul pascal și minunatele preparate din
carnea de miel, până la bunătățile din carne de porc sau de vită. Pentru că
„masa” fabuloasă despre care vrem să vă vorbim aici, în Vinerea Mare, am
aranjat-o în imaginația noastră, după ce am parcurs pe îndelete tot traseul
cunoscutei fabrici de preparate din carne a magazinului băcăuan, alături de
șeful acestui raion, maestrul Cristi Rusu.
O
vizită în fabrica de preparate din carne a magazinului Selros din Bacău poate
fi înlesnită oricui ar fi curios să vadă condițiile de lucru, dar mai ales
calitatea procesului tehnologic și a produselor rezultate. Așa sună un ordin
ferm al managerului de District Selgros Cash&Carry din Bacău, Irina
Stănciuc. Vizita începe cu o „împachetare” propriu-zisă a vizitatorului în
folii de plastic (halat, papuci și bonetă de unică folosință), conform normelor
de securitate alimentară. N-am scăpat nici noi, jurnaliștii, de un asemenea
tratament. Astfel ne-am ținut scai după Cristi Rusu, pe fața căruia nu puteam
să nu observăm, însă, o reală și justificată mândrie că ne poate demonstra,
încă o dată, cum arată sectorul pe care îl păstorește.
Am
pornit de la rampa de descărcare a materiei prime – a carcaselor de porc sau de
vită, a carcaselor de miel mai ales acum în preajma Paștelui. Am văzut traseul ergonmic
pe care carcasele sunt aduse în camerele frigorifice, de unde măcelari
pricepuți, adevărați chirurgi în meseria lor, le vor prelua.
Saloanele
fabricii arată ca o farmacie. Iar chirurgii se întrec în a mânui cu dibăcie
cuțitele lor, astfel încât doar în câteva minute o jumătate de vită, de
exemplu, devine antricoate, mușchiuleți, oase rasol sau cum se vor mai fi
numind bucățile porționate.
Carnea
nu stă prea mult la „dospit” pe mesele măcelăriei, pentru că alți oameni
pricepuți le duc ba în cuvele pentru baiț, ba în mașinile de tocat, de unde vor
ieși mărunțite, numai bune pentru mici sau cârnați, ori tranșate pentru ceea ce
se va numi, de exemplu, mușchi file sau câte și mai câte.
Dacă
aceste porții tranșate nu sunt trimise direct în galantarele pentru carne
proaspătă, dacă nu intră în gurile flămânde ale mașinilor de tocat, sigur vor
ajunge în cuptoarele de afumături, în care focul arde mocnit, controlat și
numai pe bază de lemn de esență tare, tocat și el mărunt. Acolo vor sta și
cârnații și – cum am văzut de această dată – și tăvițele cu drob de miel. Ce
iese din cuptor va trece, obligatoriu, în camerele de răcire și de maturare,
apoi în cele cu temperaturi joase, pentru livrările ulterioare.
Spațiul
tipografic zgârcit de care dispunem mai de fiecare dată nu ne permite să intrăm
în mai multe amănunte. Tot ce mai putem adăuga este că am cunoscut pe tot
traseul tehnologic al fabricii oameni care se pot lăuda cu zeci de ani de
experiență, în mâinile cărora carnea, sub orice formă a ei, primește cele mai
delicate mângâieri și cele mai consistente tratamente. „Nimic artificial în
acest proces – spune Cristi Rusu. Totul e natural, ca pe vremea părinților și
bunicilor noștri”. Iar o asemenea caracterizare aveam să o auzim și de la
medicul veterinar care supraveghează permanent trasabilitatea cărnii.
Ceea
ce vrem să mai menționăm aici sunt numai numele unor produse specifice fabricii
de la Selgros Bacău, pentru care unii clienți de talie mare se programează cu
mult timp înainte de ziua livrării. Cristi Rusu ne-a făcut, pe loc, o asemenea
listă: carne de miel proaspătă și produse specifice Paștelui, precum drobul de
miel, împletitura moldovenească (numai la Bacău fabricată, sub forma unei
veritabile împletituri de cârnați, precum coadele bogate ale fetelor de
măritat), mușchi file afumat, cârnăciori de bere, pastrama de oaie, șunculița,
rulada de carne afumată etc.
Raionul de carmangerie - spun cei
de la Selgros - oferă cea mai proaspătă carne de porc, vită, pui şi oaie,
preparate proaspete, afumate sau rotisate. Măcelarii pregătesc zilnic pentru
vânzare piese de porc cu sau fără os, afumături, articole rotisate şi prăjite,
piese de porc feliate şi condimentate, preparate din carne, mici formaţi şi
pastă de mici, piese de vită/viţel dezosate, carne tocată, piese de berbecuţ,
cârnaţi proaspeți în maţ de porc sau oaie și pui. Preparatele din carne din
producție proprie sunt integral produse naturale şi acoperă o paletă largă de
gusturi: cârnăciori, cremwurşti, cabanos, specialităţi din muşchi, pastramă de
porc sau de vită, produse crud-uscate, preparate tradiţionale româneşti,
pateuri de ficat, piept de porc, kaizer, bacon, tobă, ciolan preset, salamuri,
parizere, șuncă.
Ce să vă urăm, tuturor, lângă un
asemenea festin pascal, decât poftă bună și Sărbători cu bine!
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu