joi, 22 decembrie 2016

Agenții de turism au dezbătut noile cerințe privind garantarea vacanțelor




Peste 25 de reprezentanți ai agențiilor de turism din cinci județe ale Regiunii Nord-Est (Bacău, Iași, Piatra Neamț, Suceava și Vaslui) au dezbătut, în această săptămână, măsurile propuse de Guvern pentru garantarea vacanțelor, prin înființarea Oficiului de Garantare în Turism și constituirea, la fiecare agenție, a unui fond de garantare. Dezbaterea a fost organizată de Consiliul Teritorial Nord-Est al Asociației Naționale a Agențiilor de Turism (ANAT) și a fost moderată de secretarul general al ANAT, Liviu Morariu.

„Au fost dezbătute prevederile cuprinse în proiectul ordonanței de urgență a Guvernului (OUG) emis pe această temă, au fost aduse clarificări și s-au făcu propuneri de îmbunătățire  a acestora – ne-a informat directorul general al Agenției de turism Inter-Tour, din Bacău, Dumitru Nănescu. Întâlnirea a fost interesantă și sper să ajute la stabilirea unei soluții finale care să fie înaintată Autorității Naționale pentru Turism, spre emiterea actului normativ”.
În ordonanţă apar două modificări în organizarea agenților de turism. Astfel, se desființează ideea de turoperator și detailist. Cel care face pachetul se va numi organizator, iar celălalt se va numi comerciant sau intermediar. A doua este definirea cifrei de afaceri asigurabilă, care este totalul sumei vândute către turişti.
Astfel, agenţiile detailiste, care în prezent pot asigura vacanţele clienţilor în limita a 10.000 de dolari, vor fi obligate prin noua ordonanţă să se asigure în limita a 50.000 de dolari, aşa cum o fac în prezent agenţiile turoperatoare.
Agenţiile vor contribui cu 15% din volumul de vânzări garantabil la fondul de garantare, dar nu mai mult de 2,5 milioane de lei. Este vorba doar despre pachetele turistice vândute persoanelor fizice, nu despre cele vândute corporaţiilor sau la vânzarea biletelor de avion. În caz de faliment, turistul se va adresa oficiului de garantare pentru a-şi recupera banii. În paralel, se poate adresa şi justiţiei.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu