marți, 8 noiembrie 2016

Agendă dedicată Euterpei, în Onești



Prima „Agendă muzicală” a municipiului Onești a văzut lumina tiparului de sub teascurile tipografiei Magic Print și îl are ca autor pe inginerul Neculai Doileț, împătimitul autor „în regie proprie” de agende anuale tematice, care a „semnat” asemenea premiere și în anii anteriori. Agendele apărute până acum au tratat fie subiecte din lumea crescătorilor de capre, Neculai Doileț fiind și președintele Filialei Onești a Asociației CAPRIROM, dar și din lumea artelor și a muzicii în special, inginerul fiind un împătimit meloman, care a și sprijinit moral și material turneele unor cunoscuți interpreți sau formații din domeiu în Onești.
„Agenda muzicală 2017” este, practic, un caiet de însemnări care se deschide, evident, cu o sumă de citate, aforisme și maxime din lumea acestei arte, dar și cu o „listă completă” care cuprinde genurile muzicale și trăsăturile de personalitate asociate acestora conform unui studiu al Universității Heriot-Watt.
Un capitol aparte, care compune zona centrală a agendei, îl constituie cel al unor interesante însemnări care vizează trăsături de personalitate, preocupări sau detalii familiale etc. ale unor muzicieni care au vizitat Oneștiul de-a lungul anilor, făcute chiar de autorul ediției. Astfel aflăm detalii inedite despre Alexandru Tomescu, Daniela Vlădescu, Grigore Pop, Bianca Ionescu, Ozana Kalmuski Zarea, Horia Mihail, Răzvan Sumă și mulți alții.
Agenda cuprinde și un bogat capitol ilustrat cu imagini din concertele care au avut loc în Onești în ultimii ani.
Oneștiul, considerat mereu doar un centru muncitoresc puternic, a avut și are încă și o latură spirituală originală și interesantă, domeniul Euterpei fiind acum la înălțime. Primul concert – aflăm din agendă - a fost susținut în oraș, la Biblioteca Radu Rosetti, de percuționistul prof. Grigore Pop. Astfel a început aici un veritabil turism muzical, concertele atrăgând melomani din mai multe zone. Evident, în asemene manifestări s-au făcut cunoscute și talentele muzicale locale.

„Dedic această agendă tuturor artiștilor și spectatorilor, cu prilejul aniversării a 14 ani de la prima stagiune muzicală sub auspiciile Bibliotecii Radu Rosetti , din Onești.”
Ing. Neculai Doileț

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu