duminică, 17 iulie 2016

Ne trebuie nemți. Și banii lor, dar și mentalitatea




Hotelul Perla din stațiunea Slănic Moldova

De câte ori n-am spus că în minunăția de țară în care am fost binecuvâtați să ne naștem ne-ar mai trebui și niște nemți? O spunem, pe față, cel puțin de 25 de ani. De atunci, unii chiar au venit pe la noi și au făcut lucruri notabile. Mai vin și acum, însă parcă ar trebui să se cam mute un sfert din Germania aici pentru a se vedea ceva semnificativ.
La Slănic Moldova un investitor german a ajuns, acum mai puțin de doi ani, pe o filieră sentimentală. Omul spune că se trage tot dintr-un oraș stațiune, Bade Baden, unde izvoarele minerale și aerul curat sunt aidoma celor de la Slănic. La noi a găsit, însă, și oportunitatea de a investi. A făcut-o readucând la viață emblema stațiunii, legendarul Hotel Perla, dar spune că mai are și alte planuri. Dumnezeu, se pare, i-a dat gândul cel bun, iar acum ar trebui să-i mai dea și șansa de a duce planurile la capăt. Pentru că Slănicul Moldovei, ca atâtea locuri din țară, de investitori are nevoie. Și, evident, de nemți sau, mai degrabă, de mentalitate nemțească.
Baden Baden
Cu greu, cu multă trudă, cu răbdare, stațiunea de la poalele Nemirei a început să strălucească. Te plimbi cu drag prin centrul ei, prin parc, pe promenada din zona izvoarelor. Arată bine. Vile, pensiuni și hoteluri sunt peste tot, unele renovate, altele noi. Vara, mai ales, vin și turiștii, curțile și camerele spațiilor de cazare sunt pline. Iarna, dacă ninge cum se cuvine, vin oamenii și la pârtia de schi. Vin oamenii și la tratament balnear.
Dar stațiunea are nevoie de mult mai multe atracții. Iar edilii de ieri și de astăzi o știu. Fac și ei planuri, însă fără bani e greu să te miști. Mi-a plăcut cum primarul în funcție a promis continuarea proiectelor administrației precedente, alături de propriile lui proiecte. Unde nu le-am vedea pe toate că prind viață! Dar să fie atât de bine croite și puse în valoare, încât să ne inspire, chiar să ne oblige la respect. Să intrăm peste tot în locații de patru stele, dar să tratăm servicii aduse la asemenea standarde cu dovezi de comportament civilizat la același nivel. Să fim și noi, astfel, nemți.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu