duminică, 31 iulie 2016

Căruța IMM-urilor adusă cu oiștea în gard




Lansată de mai bine de două săptămâni, Carta Albă a IMM-urilor 2016, editată de 14 ani de Consiliul Național al Întreprinrpinderilor Private Mici și Mijlocii din România, a provocat puține comentarii în presă. Poate și pentru că fenomenele economice nu mai țin de multă vreme pasul cu cele mondene, de exemplu, poate și pentru că vara gândurile omului zboară mai mult spre zonele exotice de vacanță.
Acești oameni ar fi aflat, măcar din comentarii, dacă nu chiar de la sursă, adică din Carta Albă, că situația în mediul cel mai important al economiei oricărei țări, în cazul de față al României, cel al IMM-urilor, nu este tocmai roz. O treime dintre IMM-uri consideră că evoluția mediului economic din țara noastră este stanjenitoare dezvoltării și doar mai puțin de 14% dintre companii estimează că evoluția mediului de afaceri românesc pe întreg anul 2016 va fi favorabila întreprinderilor. Totodată, aproape jumătate dintre firme apreciază evoluția mediului economic drept neutră.
Pe același plan, încrederea întreprinderilor în mediul economic autohton este foarte slabă, doar 6,72% dintre persoanele intervievate considerând că evoluția economică va fi pozitivă.
Mai puțin de un sfert dintre IMM-uri se finanțează de la bancă, alte surse de finanțare accesate fiind creditul furnizor (21,2%), leasingul (7,9%) sau împrumutirile de la instituții specializate (1,7%). Pe de altă parte, fondurile structurale nu prezintă interes pentru IMM-uri și doar 0,18% dintre companii declară că au primit aprobarea pentru proiectele depuse.
Iar pentru a o mai spune o dată, să consemnăm și că birocrația ramâne în continuare principala problemă a firmelor (spun 61,41% dintre respondenții studiului de la baza Cartei Albe), în timp ce fiscalitatea excesivă este acuzată de 54,74%, corupția de 45,16% și controalele excesive de 44,98%.
De ani și ani auzim asemenea doleanțe, dar măsuri pentru eliminarea cauzelor se iau foarte greu. Statul a băgat cu oiștea în gard sectorul IMM-urilor.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu