luni, 27 iunie 2016

O căruță de medalii pentru doi inventatori din Onești



Vasile Lupu și medaliile sale de la Timișoara

Cunocuți deja publicului băcăuan pentru invențiile lor, dar mai ales pentru premiile obținute de-a lungul anilor, oneștenii Vasile Lupu (83 de ani) și Bogdan Paul Colpoș (student la inginerie), bunic și nepot, au umit din nou un juriu de specialitate în domeniu. Ei s-au întors de la recentul Salon Internațional de Invenții și Inovații „Traian Vuia” (ediția a II-a), organizat la Timișoara de Societatea Inventatorilor din Banat cu nu mai puțin de 12 medalii de aur, de argint și de bronz. Vasile Lupu, care are la activ peste 30 de invenții, a obținut patru medalii de aur, trei de argint și două de bronz, iar Bogdan două de aur și una de argint.

Inventatorul oneștean are acasă o veritabilă colecție
de medalii, brevete, cupe și diplome pentru realizările sale
„I-am uimit pe toți – ne-a declarat, evident mândru, Vasile Lupu. Eu am prezentat nouă invenții și toate au fost medaliate cu aur, argint și bronz, iar nepotul meu, Bogdan, a prezentat trei invenții, două medaliate cu aur, una cu argint. Am avut sută la sută popularitate. Salonul a fost foarte bine organizat, iar standul nostru a fost unul dintre cele mai vizitate. Iar noi am prezentat numai invenții”.
Vasile Lupu s-a prezentat în Salon cu invențiile Aero Parasolar – care înlătură efectul aerului cald în interiorul habitatelor, cu un Cărucior cu bandă de rulare – care traversează denivelări și rulează pe scări, dar și cu un Dispozitiv pentru electromasaj și aerosoli parfumați – care realizează electromasaj și aerosoli parfumți, dar și cu un Dispozitiv pentru parfumarea aerului adaptabil pe unitatea dentară - care parfumează aerul în interiorul cavității bucale. Alături, în stand, au stat Dușul cu perie rotativă - pentru spălarea, șamponarea și masarea corpului, Recipientul minisalină clasică relaxo portabilă - pentru terapia pe bază de sare – și Recipientul pentru aplicarea chitului de rosturi la plăcile de gresie și faianță. Nu au lipsit nici Roata cu spumă fără aer – care înlocuiește aerul din anvelope -, dar nici Scaunul oscilant și deplasabil – care se deplasează prin balansare.
Nepotul său a adus în Salon Dispozitivul pentru ștergerea tablei (care șterge tabla dintr-o mișcare), Dispozitivul pentru poziționarea în plan vertical a unui vas de toaletă pentru bărbați (care reglează înălțimea acestuia) și Tocul pentru creta școlară (care protejează creta și mâinile utilizatorului).

Scaunul deplasabil prin balansare
„Acum lucrăm la o altă invenție. Suntem un grup de patru: eu, nepotul meu, Gabriel Gavrilaș și Marcel Colpoș. Este vorba de o Instalație de generare a energiei electrice prin demultiplicare, prin care cu două motoare și câteva piese auxiliare putem produce energia electrică suplimentară de care au nevoie gospodăriile noastre.”
Vasile Lupu, inventator din Onești

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu