joi, 5 mai 2016

Bancnota de 500 de euro are zile numărate



Emiterea bancnotei de 500 de euro va fi stopată către finele anului 2018, când este planificată introducerea bancnotelor de 100 și 200 de euro din seria „Europa”. Celelalte cupiuri – de la 5 la 200 de euro – sunt menținute.
Consiliul guvernatorilor Băncii Centrale Europene (BCE) a finalizat analiza structurii pe cupiuri a seriei de bancnote „Europa”, în urma căreia a decis să înceteze definitiv producerea bancnotei de 500 de euro și să o excludă din această serie, luând în considerare preocupările potrivit cărora bancnota ar putea facilita activități ilicite.
„Având în vedere rolul internațional al euro și încrederea generalizată în aceste bancnote – ne-a informat Ilinca Franc, expert la Direcția de comunicare a BNR -, bancnota de 500 de euro va rămâne însă un mijloc legal de plată și, prin urmare, va putea fi utilizată în continuare pentru efectuarea de plăți și ca mijloc de tezaurizare. Eurosistemul, care este format din BCE și băncile centrale naționale din zona euro, va lua măsurile necesare pentru a asigura că restul cupiurilor sunt disponibile în cantități suficiente.”
Similar celorlalte cupiuri, bancnota de 500 de euro își va păstra întotdeauna valoarea și va putea fi preschimbată la băncile centrale naționale din Eurosistem pe termen nelimitat.
„Seria Europa” este cea de-a doua serie de bancnote euro, care este introdusă treptat, începând cu bancnota de 5 euro în anul 2013, urmată de bancnotele de 10 și 20 de euro în 2014 și, respectiv, 2015.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu