marți, 26 aprilie 2016

La masă, de Paști, cu cel mai cunoscut somelier din România



Somelierul Sergiu Nedelea are un sfat
pentru toți: moderație

Paștele – spune o vorbă din popor - este al fudulului, iar Crăciunul este al sătulului, cu aluzie la modul în care ne înnoim de Paști și în care pregătim, de Crăciun, mese bogate, de pe care nu lipsește carnea de porc. Dar, gastronomic, nici Paștele nu e mai prejos, mielul pascal fiind deja celebru și aproape nelipsit de pe masa românului. Prin urmare, și o astfel de masă se cuvine așezată cum trebuie, adică pregătită și servită ca atare. Dintre „ingredientele” ei nu poate lipsi vinul, iar asocierea între feluritele bucate pascale și vinuri trebuie făcută ca la carte. Pentru ca și masa de Paști să rămână de pomină. Motiv pentru care l-am rugat pe cel mai cunoscut somelier din România, Sergiu Nedelea, prezent pentru două zile în Bacău, să ne așeze după toată arta soiurile de vinuri lângă delicioasele bucate.

Orice festin de Paști începe cu ouăle roșii. „Oul, însă, este un aliment complicat – este de părere somelierul. Când ne așezăm la masa de Paști, întâi ciocnim ouă, «banale» ouă fierte. Dar când le mâncăm e nevoie și de o gură de vin, să nu ne înecăm, să lunece mai bine oul. Iar pentru că oul e pretențios ca aliment, are nevoie de un vin Chardonnay sau de o Fetească regală, mai finuță”.
Urmează apoi gustările, între care la loc de cinste stă drobul de miel. Sau chiar un stufat de miel, din costițe proaspete, cu usturoi verde abia răsărit. La acestea trebuie să bem un vin roze, pentru a da consistență poveștii Paștelui. Dar, stufatul (ostropelul) este o mâncare cu usturoi, deci cu arome puternice. „Se acompaniază, deci, foarte bine cu o Busuioaca de Bohotin, dar nu din aceea de pe vremuri – ne învață somelierul. Acum se face Busuioaca vinificată în sec și în demisec (la Cotnari, la Averești etc. - în Moldova), care sunt vinuri foarte bune. Cu aromele din mâncare vom avea o ambianță interesantă, foarte plăcută, iar cu vinurile recomandate poți trage frumoase concluzii în această poveste”.
„Piesa de rezistență” a mesei de Paști este însă mielul. Parcă și vedem tava ieșită din cuptor, aburindă, cu friptura pe pat de ierburi aromate. „La acest fel de mâncare – l-am auzit pe Sergiu Nedelea - mă gândesc la o Fetească neagră, destul de interesantă indiferent de arealul din care provine, deși o interpretăm în registru diferit, după areal. Într-un fel este aceea de Dealu Mare, altfel de Oltenia. Mai nou avem și vestita Fetească neagră de la Cotnari, unde s-a reeditat povestea ei. De altfel, să nu uităm că locul de plecare a ei în lume a fost zona Cucuteni, unde în celebrele vase arheologice s-au găsit semințe de struguri de Fetească neagră”.
Desertul la masa de Paști poate fi ceva mai variat, dar cozonacul e rege. De aceea poate fi bine acompaniat de o Tămâioasă sau de o Grasă de Cotnari. Dar, pentru cine se încumetă să sară peste această parte dulce, o masă bună de Paști se închide, în România, cu un Vin Pelin, care echilibrează perfect prin caracterul lui digestiv. „Acesta este finalul perfect, după ce ai trecut prin tot festinul, ca în loc să ajungem, Doamne ferește, la medic pentru prea multă mâncare, să ne lăsăm în voia Pelinului.
Dar, să nu uităm moderația de care trebuie să dăm dovadă în toate, chiar și la masa de Paști. Calitatea bate cantitatea!” – a fost concluzia de final a somelierului Sergiu Nedelea.

„De Paști știm cam ce mâncăm și ce punem pe masă, dar sunt anumite stereotipuri care ne situează doar într-o anumită zonă de consum. Încă nu înțelegem că masa de Paști, bogată și frumoasă, nu va fi reușită doar cu un singur vin pe masă. Pentru a nu mai vorbi de caracterul ritualic și de toată povestea ortodoxă, care îmbracă acest eveniment într-o cămașă pascală”.
Sergiu Nedelea, somelier

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu