joi, 17 decembrie 2015

Fumatul va dăuna grav afacerilor din baruri și restaurante


Petru Moldovan în restaurantul sau

Proiectul de lege care prevede interzicerea fumatului în toate spațiile închise, adoptat de Camera Deputaților și aflat la promulgare pe masa președintelui Klaus Iohannis poate afecta grav afacerile din alimentația publică, în speță cele din baruri și restaurante. În această situație se pot afla mai ales unitățile mici, cu un singur salon, și mai ales cele de la periferiile orașelor sau din mediul rural, care nu vor putea fi repliate conform cerințelor legii pe cale să fie promulgată, adică nu pot deschide saloane speciale pentru fumători. Iar clientela lor se compune mai ales dintre oamenii pentru care fumatul este mai mult decât o obișnuință.

În zona Cremenea, din Bacău, în apropierea unității de pompieri, Restaurantul Cerbul este unul dintre cele mai cunoscute. De ceva vreme poartă un nou nume, dar unitatea are o vechime apreciabilă și este una dintre cele mai căutate de amatorii de o cafea luată în oraș sau de câte „un pahar de vorbă” cu prietenii.
Administratorul și proprietarul de acum, Petru Moldovan, om cu state vechi în meseria sa, a adus restaurantul la standarde mai înalte, pentru că i-a dat o nouă față și identitate. Singurul său salon a fost amenajat în stil rustic, iar la Cerbul se poate mânca bine, se poate bea un vin bun ori o bere de calitate. Toamna, mustăriile organizate aici sunt deja foarte cunoscute și apreciate.
Clientela restaurantului – spune Petru Moldovan – este fomată, însă, preponderent din oameni care asociază unei cafele și câte o țigară. Obiceiul lor – se destăiunia una dintre chelnerițe – nu este de admirat și este greu de suportat mai ales de personalul unității, dar și de clienții nefumători. Însă, aceasta e clientela, aceasta e afacerea! Motiv pentru care Petru Moldovan a declarat oficial restaurantul ca fiind dedicat fumătorilor, categorie anunțată chiar de la intrare printr-un avertisment lipit pe geamul ușii.

La o țigară, ca pe front

Dacă noua lege va fi promulgată, proprietarul și angajații restaurantului vor putea avea probleme. „Nu toți clienții mei vin aici să mănânce – spune Petru Moldovan. Nu am nici vreun local familial, în care să intre și femei multe și chiar copii. De aceea am dedicat fumătorilor restaurantul. Noua lege ne va afecta semnificativ. Eu cred că nu trebuia aplicată și în astfel de localuri. Unde să facem un salon cu intrare separată, pentru fumători? Dar legea e lege și ne vom supune, până când vom mai exista”. Nici Petru Moldovan nu este fumător, dar restaurantul este sursa lui de venit. Acum crede că va amenaja o masă-două afară, pentru ca oamenii să iasă, din când în când, la o țigară grăbită, ca pe front. Însă nu este convins că aceasta e o soluție.

Sancțiunile sunt drastice


Nerespectarea prevederilor legii antifumat de persoanele fizice se sancționează cu amendă contravențională de la 100 la 500 de lei, iar nerespectarea de către persoanele juridice a prevederilor legii se sancționează cu amendă contravențională de 5.000 de lei la prima abatere, cu amendă contravențională de 10.000 de lei și cu sancțiunea complementară de suspendare a activității până la remedierea situației care a dus la suspendarea activității, la a doua abatere. Iar săvârșirea unei noi contravenții prevăzută de legea antifumat se sancționează cu amendă contravențională de 15.000 de lei și cu sancțiunea complementară de închidere a unității.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu