sâmbătă, 17 octombrie 2015

Băcăuanii au putut admira Cadillac-ul lui Gheorghe Zamfir la Retro Parada Toamnei


Mașina lui Gheorghe Zamfir

Mașina „de suflet” a maestrului Gheorghe Zamfir a putut fi admirată, alături de alte 14 bijuterii pe patru roți, sâmbătă, 17 octombrie, în Bacău, la Retro Parada Toamnei 2015 – manifestare organizată simultan de Retromobil Club România în 26 de orașe. Un autoturism Simca, fabricat în 1937 sub licență Fiat Balila, alte câteva Cadiillac-uri, și alte mărci foarte cunoscute, precum Chrysler, Ford, Mercedes, Fiat 1300, Volkswagen sau Moskvich etc., au putut fi văzute în parcarea de la Arena Mall timp de trei ore.

„La Parada Toamnei – ne-a spus Neculai Marin, reprezentantul Retromobil România pe județele Bacău și Neamț - am avut 15 mașini de colecție din cele două județe, toate înscrise la Retromobil România. După acest eveniment, mașinile de colecție vor intra la iernat, până la Parada de Primăvară 2016, organizată de obicei în luna aprilie, și pentru competițiile care vor urma.”
Despre mașina maestrului Gheorghe Zamfir, înmatriculată chiar sub numărul GHZ, am aflat mai multe de la cel care o repară în Bacău, Adrian Ciobanu. „Este un Cadillac Bruckel – spunea specialistul. Se află în atelierul meu din Holt-Bacău pentru a o pune în stare de funcționare. Am folosit însă ocazia pentru a o expune. Maestrul circulă cu această mașină, dar are puțini kilometri făcuți. Tot la mine, Gheorghe Zamfir mai are și un Mercedes, cumpărat și el de nou, ca și Cadillac-ul. Sunt mașinile lui de suflet, la care nu vrea să renunțe.”
Simca lui Felix Peter
Mașina Simca – și ea o vedetă a Paradei – aparține unui elvețian, Felix Peter, care a ales să-și trăiască anii de pensionar în satul Crihan, din comuna Măgura. „Am adus-o din Avignon (Franța) – ne-a spus Felix. A fost o ruină și încă mai are nevoie de intervenții. Am mult de lucru la ea, pentru a o recondiționa. E singura mașină de epocă pe care o am. Vreau să o recondiționez pentru că sunt îndrăgostit de astfel de bijuterii. Aici, în România, am adus-o în anul 2006. Eu am găsit-o, la cei de la care am preluat-o, într-un grajd, abandonată. Era ruginită toată. Dar, mi-a plăcut și am luat-o. Sigur, acum trebuie să-i mai reglez carburatorul și bujiile, dar pentru aceasta trebuie să apelez la un specialist.”
Spate în spate cu Cadillac-ul lui Gheorghe Zamfir am văzut o mașină cu aceeași marcă, dar adusă din Florida-SUA, la Zănești-Neamț, de la niște români, tot de un român, care a stat pe acolo 20 de ani. Este un model 1957, iar acum va fi recondiționată, pentru că are motorizarea ca nouă. Funcționează perfect și nu a circulat mult, pentru că și consumă mult.
În acest an, în județul Bacău Retromobil Club a mai organizat Retroparada de Primăvară, în Onești, iar în luna mai a trecut prin Bacău Caravana Retromobil, dar mașinile băcăuanilor au participat și la Concursul vehiculelor istorice din Moldova, în Iași.
Din județ, în Retromobil Club vor fi, în curând, peste 20 de membri. Pentru a fi membru în acest club trebuie să deții un automobil de colecție, vechi de mai bine de 30 de ani, mai puțin rulat.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu