miercuri, 1 iulie 2015

Monedă dedicată împlinirii a 10 ani de la denominarea Leului



Banca Națională a României (BNR) a lansat, miercuri, 1 iulie, în circulație o monedă din alamă cu caracter comemorativ, dedicată împlinirii, chiar pe 1 iulie, a 10 ani de la denominarea monedei naționale. Moneda are o valoare nominală de 50 de bani, are formă rotundă, un diametru de 23,75 mm, o greutate de 6,1 grame, o grosime la chenar de 1,9 mm și cantul inscripționat cu „ROMANIA” de două ori, cu steluță între cele două cuvinte.
Aversul monedei redă inscripția „ROMANIA”, anul de emisiune „2015”, stema României și valoarea nominală „50 BANI”, iar în plan secund, în spatele valorii nominale și al stemei, textul inscripționat continuu, pe cinci rânduri, „BNR50”.
Reversul monedei prezintă Palatul Vechi al BNR, inscripțiile „10 ANI”, „DENOMINAREA MONEDEI NATIONALE” și „2005” - anul denominării.
Tirajul pentru această emisiune – ne-a informat Dănuț Ilie, referent de specialitate la Agenția Bacău a BNR - este de 1.000.000 de monede.
Monedele au aceleași caracteristici tehnice cu monedele aflate în prezent în circulație la cupiura de 50 de bani și vor circula în paralel cu acestea. Punerea în circulație a monedelor se face prin sucursalele regionale București, Cluj, Iași și Timiș ale BBNR, cu ocazia efectuării plăților în numerar către instituțiile de credit/Trezoreria Statului.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu