marți, 9 iunie 2015

Toader Găurean, fostul director general al Rafo, condamnat definitiv și în Dosarul Carom



  • în același dosar, Ovidiu Tender și Marian Iancu au primit și ei condamnări definitive

Carom, pavilionul central
Curtea de Apel București l-a condamnat definitiv pe fostul director al societății Rafo Onești, Toader Găurean, la nouă ani și zece luni în „Dosarul Carom”. Toader Găurean se află deja închis, condamnat, în anul 2012, la șapte ani de detenție în Dosarul Rafo Onești, alături de Corneliu Iacobov, când au fost obligați și la plata sumei de aproape 18,5 milioane de lei și a câte 7.000 de lei cheltuieli de judecată.
Fost director al compartimentului mecano-energetic de la Carom, Toader Găurean a avut, ulterior, o ascensiune profesională fulminantă și a ajuns pe postul de director general al societății Rafo, după privatizarea rafinăriei și preluarea ei de firme controlate de Corneliu Iacobov. Ulterior, a mai avut câteva inițiative de business privat, în special în domeniul energiilor neconvenționale, dar proiectele nu s-au finalizat.
În Dosarul Carom au primit sentințe definitive și oamenii de afaceri Ovidiu Tender, condamnat la 12 ani și șapte luni de închisoare, și Marian Iancu la 14 ani de închisoare. În acest dosar, inculpații au fost acuzați de înșelăciune și spălare de bani. Pentru Tender și Iancu, pedepsele pronunțate inițial erau de 11 ani și patru luni, respectiv de 13 ani și opt luni. Dacă Marian Iancu se află deja în inchisoare, condamnat definitiv de Curtea de Apel București la 12 ani de închisoare în Dosarul Rafo, pentru evaziune fiscală și spălare de bani, Ovidiu Tender a fost luat de polițiști de acasă, luni, 8 iunie.
Ovidiu Tender și Marian Iancu au fost trimiși în judecată în anul 2006, acuzați că au preluat ilegal controlul companiei Carom Onești și au prejudiciat-o cu 1.400 de miliarde de lei vechi (la nivelul anului 2003) printr-un circuit financiar complex.
În același dosar au fost trimiși în judecată Cicilia Dumitrescu, fost director economic la Carom, Marin Badea și Bogdan Sălăjan – din anturajul lui Marian Iancu. "Se poate constata că avem de-a face cu un grup infracțional bine defnit, în care fecare persoană are un rol structurat și determinat, urmărind îndeplinirea unor activități punctual stabilite de către inițiatorii grupului, inculpații Iancu Alexandru Marian și Tender Ovidiu Lucian" - se arăta în rechizitoriu.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu