miercuri, 20 mai 2015

Mocanul european



Despre Constantin Popa, managerul societății Rosid Prod și proprietarul pensiunilor Montana, din Slănic Moldova, și Royal, din Moinești, spuneam cu ceva ani în urmă că este un european convins. Și n-am greșit, pentru că omul de afaceri băcăuan, originar din Glăvănești, primul doctor în montanologie al Universității de Agronomie din Iași, manager de turism și formator de profesioniști pentru acest domeniu, este şi întreprinzătorul cu cele mai multe proiecte cu finanțare Europeană din județul Bacău. Nu mai puțin de zece.
Dar, Constantin Popa rămâne, în primul rând, român. Un neaoș în multe privințe, porniri pe care nu încearcă niciodată să le ascundă cu titlurile, diplomele și distincțiile primite. L-am văzut, de curând printre copiii care au participat la un interesant proiect transfrontalier aplicat (pe bani europeni, cum altfel) în România, Ucraina și Republica Moldova. Un proiect care aduce din nou în prim plan obiceiuri, tradiții și meserii tradiționale. Doctorul în montanologie redevenise, printre acei copii, mocanul din Glăvănești, localitatea din care se trage. Și e primul mocan din partea locului care a fost declarat cetățean de onoare al comunei.
De aceea, joi, 21 mai, de ziua prăznuirii sărbătorii Sfinților Constantin și Elena, îl văd pe Constantin Popa printre prieteni, printre cei dragi, la o masă binecuvântată tradițional cu ceva rață pe varză, precedată de o galbenă de prună de Glăvănești și asezonată cu o "viagra" de Muncelu, adică un vin rubiniu care te scoală și din morți, dar și cu pastrăv din apele Slănicului, cu preparate țărănești, afumate sau nu, și cu o ciorbiță de văcuță de uiți de unde vii și cum te cheamă.
A bătut Europa în lung și în lat și nu se poate dezminți de calitatea pe care și-a căpătat-o, adică de... bun european. Dar tot spune că parcă produsele noastre sunt ceva mai ecologice ca cele de la Amsterdam, de exemplu, pentru că, în toată sărăcia noastră, vaca și rața cresc bine-merci pe tăpșanul ecologic de la munte, nechimizat și nepoluat încă, așa cum nu e pe la alții.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu