joi, 28 mai 2015

Bacău: Schimb de experiență în proiecte de colectare a deșeurilor



Agenția pentru Protecția Mediului (APM) Bacău, în parteneriat cu Asociația ECOTIC, a organizat, joi, 28 mai, o întâlnire de lucru cu responsabilii și coordonatorii acțiunilor de protejare a mediului din unitățile administrativ-teritoriale (primăriile) județului, axată pe tema programului județean „Practici și experiențe în domeniul colectării selective a deșeurilor de echipamente electrice și electronice (DEEE)”. Acest program se adresează cu prioritate autorităților administrației publice locale și operatorilor de salubritate care își desfășoară activitatea în județul Bacău. ECOTIC este prima organizație a producătorilor de EEE din România.

Normele de colectare a unor astfel de deșeuri sunt stabilite conform legislației Uniunii Europene. De la 1 ianuarie 2016, producătorii de echipamente electrice și electronice vor fi obligați și ei să realizeze ratele de colectare minime. Unitățile administrativ-teritoriale asigură și ele, conform legii, colectarea DEEE provenite din gospodăriile populației, prin centre fixe de colectare, prin puncte de colectare mobile și prin colectare periodică. Producătorii trebuie să asigure preluarea deșeurilor, care sunt adunate cu ajutorul serviciilor publice de colectare sau a operatorilor autorizați. Sarcini specifice, în acest sens, revin și distribuitorilor de echipamente electrice și electronice. Reguli specifice sunt instituite și cu privire la gestionarea deșeurilor.
Toate aceste jaloane și altele asemenea au stat la baza dialogului cu reprezentanții autorităților locale din județ, practic ai principalelor orașe, în sprijinul cărora vin și organizații și asociații precum ECOTIC. Reprezentantul ECOTIC, Valentin Tofană, a prezentat la întâlnire modul în care se colectează DEEE și ce substanțe periculoase pot infecta mediul dacă acestea sunt aruncate la întâmplare, dar și obligațiile producătorilor de echipamente, ale distribuitorilor, ale celor care colectează deșeurile și a autorităților publice.
Pentru sensibilizarea populației vizavi de problemele de mediu atunci când este vorba de deșeuri și pentru educarea acesteia, a fost trimsă în toată țara Caravana ECOTIC, care a ajuns în 98 de școli și a stat la dispoziția populației în piețele publice.
Prezentarea Programului „Practici și experiențe în domeniul colectării selective a DEEE” a fost însoțită și de un catalog al acestuia, în care un capitol substanțial este dedicat bunelor practici în colectarea selectivă a deșeurilor. Pe astfel de exemple de proiecte s-a purtat dialogul de ieri, iar printre proiectele amintite se numără și cele aplicate în județul Bacău și derulate în parteneriat cu APM, cu unele primării și școli. Astfel, întâlnirea a avut și un caracter de schimb de experiență între operatori de diferite categorii care sunt implicați în proiecte de mediu. Un rol important în astfel de proiecte – a fost una dintre concluziile întâlnirii - revine primăriilor, care au în mână multe dintre pârghiile necesare unor acțiuni eficiente.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu