marți, 10 martie 2015

Explozia dolarului face primele victime



  • sunt afectați cei cu credite în dolari, importatorii în moneda americană, turismul pe dolari, chiar și piața carburanților
Dolarul a ajuns, marți, 10 martie, la un nou maxim istoric în raport cu leul și a atins nivelul de 4,1279 de lei. Majorarea raportului a fost, față de ziua precedentă de cinci bani, ceea ce înseamnă un plus de 1,23%.
Dolarul se apreciază constant de pe 26 februarie, când se afla la nivelul de 3,8932 de lei și pune tot mai multă presiune pe tranzacțiile de orice fel, dar în special pe cele care sunt fundamentate pe moneda americană. Astfel, au început să crească din nou prețurile carburanților, după circa patru luni în care acestea au scăzut. Foarte puține sunt benzinăriile în care mai pot fi găsiți carburantți sub 5 lei, aceasta dupa ce la jumătatea lunii ianuarie prețul benzinei coborâse chiar sub 4,8 lei/litru. Primul distribuitor de carburanți care a început să crească prețurile a fost Lukoil, chiar dacă Petrom era, de regulă, primul care majora tarifele.
Efecte similar se văd și pe piața materiilor prime, dar și pe cea a medicamentelor.
Efectul majorării cursului în raportul leu/dolar începe să se vadă și pe piața creditelor bancare, la cei care au apelat la credite în valută, respective în dolari, creditele fiind din ce în ce mai scumpe.
De asemenea, se percep replieri și în piața turismului, mai ales pentru variantele care au fost calculate în dolari. Operatorii din turismul băcăuan au oprit, deja, înscrierile pentru vacanțe sau excursii de acest fel, până când lucrurile se vor stabiliza șI se vor reface calculele.
Evident, sunt și categorii de operatori economici care au de câștigat prin deprecierea leului în raport cu dolarul. Economiștii spun că sunt în câștig cei care au exporturi denominate în dolari și pierd cei care au importuri denominate în moneda Americană sau care au credite luate în dolari.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu