joi, 22 ianuarie 2015

Judecătorie nouă și sediu nou pentru Parchet, în Bacău

Bacăul va avea o judecătorie nouă și un nou sediu pentru Parchetul de pe lângă Tribunal - a anunțat, joi, 22 ianuarie, ministrul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice, Liviu Dragnea. Proiectele fac parte din programul de investiţii în infrastructura din justiţie, prezentat de Liviu Dragnea și de ministrul Justiției, Robert Cazanciuc. ”Obiectivul numărul unu se referă la programul naţional de consolidare a infrastructurii instanţelor de judecată aflate în municipiile reşedinţă de judeţ” - a spus Liviu Dragnea. Pe 10 decembrie a fost adoptat, în Guvern, Memorandumul dintre Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice şi Ministerul Justiţiei, având ca temă realizarea acestor programe de investiţii.

În primul lot, vor începe lucrările pentru obiectivele care au deja indicatorii tehnico-economici aprobaţi – şi este vorba de un lot cu o valoare de 75,5 milioane de euro, din care 15,5 milioane de euro cel puţin este suma programată pentru anul 2015, urmând ca, pe măsură ce se vor aproba indicatorii tehnico-economici la care se lucrează acum, să înceapă procedurile legale şi pentru celelalte obiective. Totalul pentru programul de consolidare a infrastructurii sediilor de parchete aflate în municipiile reşedinţă de judeţa, care este stabilit prin memorandum să se desfăşoare pe parcursul a 5 ani, până în 2020, este de aproximativ 575 de milioane de euro.
Este nevoie de o infrastructură modernă, o infrastructură funcţională pentru justiţie şi, ca să discutăm cinstit, ani de zile guvernele au asistat pasiv la această situaţie, la desfăşurarea actului de justiţie în spaţii mici, neaerisite, fără lumină naturală suficientă, unde – am văzut cu toţii – se înghesuie procurori, avocaţi, cetăţeni, grefieri în faţa judecătorilor. Şi credem că un stat care nu are voinţa politică şi capacitatea să construiască o infrastructură modernă pentru justiţie este un stat slab.” - a mai spus Liviu Dragnea.
Am strâns toate solicitările venite de la toate instanţele, la care s-a adăugat, dacă vreţi, experienţa proprie a ministrului Justiţiei care a mers, cu excepţia a 3 capitale de judeţ, în toate tribunalele şi am stat de vorbă cu peste 1.000 de judecători, procurori, avocaţi. Am putut să văd în mod nemijlocit condiţiile de lucru, din păcate, de foarte multe ori jenante” - a precizat și Robert Cazanciuc.  

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu