vineri, 12 decembrie 2014

Ioan Niculae dă din nou speranțe de repornire la Amurco



Omul de afaceri Ioan Niculae dă din nou speranțe salariaților societății Amurco, din Bacău, în legătură cu repornirea instalațiilor combinatului de îngrășăminte chimice, care ar putea avea loc în luna ianuarie. Din vara acestui an, Amurco, Nitroporos Făgăraș și Ga Pro Co Săvinești, toate firme din portofoliul companiilor InterAgro, pe care le controlează Ioan Niculae, au intrat în insolvență, iar salariații lor au fost concediați. Insolvența a fost cerută chiar de proprietarul lor, care – se spune - vrea să-și pună banii la adapost de la o eventuală poprire a conturilor de către stat.

„Am primit vestea că instalațiile combinatului ar putea fi repornite din luna ianuarie, poate chiar din februarie. Nu avem nimic concret întreprins până acum, în acest sens, totul este la nivel de informare din partea patronatului. Cert este că se pregătește o primă lucrae de anvergură în combinat, la unul dintre schimbătoarele de căldură, ceea c ear fi o dovadă că intențiile de repornire a instalațiilor ar fi o certitudine. Se înțelege că noi toți așteptăm un astfel de eveniment și mă refr la cei circa 750 – 800 de salariați care și-ar putea relua, astfel, lucrul. Ar fi un dar nesperat, acum, la început de An Nou.”
Gheorghe David, liderul sindicatului Chimfert, din Amurco

Insolvența a fost cerută de Ioan Niculae după ce prețul gazului metan a crescut din nou și a afectat serios cheltuielile de producție ale combinatelor de îngrășăminte chimice. Prețul gazului  contează în proporție de 80% în costurile unui producător de îngrășăminte. Cele șase combinate chimice ale InterAgro consumă, împreună, circa trei miliarde de metri cubi, la fel ca toată populația României. Despre insolvență, însă, Iona Niculae are explicații personale. „Insolvența nu e ceva rău – spinea omul de afaceri, citat de Economica.net. Înseamnă reorganizare și curățare de datorii. Statul, prin multiplele lui entități, Garda Financiară, Garda de Mediu, începuse să mă hărţuiască, pentru a-mi lua banii. Pasămite, aș fi folosit gazele primite de la Romgaz pentru revânzarea lor și nu pentru chimizare, în fabrică. Dar, cum să spui așa ceva, cum să spui că am vândut gazele, când fiecare metru cub a intrat în fabricile de îngrășăminte, lucru demonstrabil cu acte! A, vrei tu, stat, să-mi popreşti conturile și să-mi iei banii? Ei bine, nu se poate, intrăm în insolvență și în reorganizare și căpătăm protecție împotriva creditorilor. E o măsură de autoconservare”.
Până la alte ordine, amintim că după intrarea în insolvență a societății Amurco la Inspectoratul Teritorial de Muncă Bacău a ajuns solicitarea de concediere colectivă pentru 165 dintre cei 206 angajați rămași la lucru, ultimul lot de chimiști din combinat. În două rânduri, un grup de salariați au intrat în greva foamei, pentru a-și primi drepturile salariale. Ioan Niculae a închis și a redeschis de mai multe ori, în ultimii ani, combinatele sale chimice, în funcție de evoluția pieței de îngrășăminte și a prețului gazului. În primăvara acestui an, după ce salariații de la Amurco au ieșit să protesteze tot pentru că nu-i primeau drepturile salariale și nu mai avea siguranța locului de muncă, magnatul a venit la Bacău, pentru o scurtă întrevedere cu administratorii și cu salariații combinatului.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu