marți, 11 noiembrie 2014

Topul celor mai solicitante meserii din România



Secom, lider de autoritate în soluții de medicină integrativă, a prezentat rezultatele primului studiu privind topul celor mai solicitante meserii, conform opiniei românilor. Studiul Secom® a fost realizat cu ajutorul Ivox în octombrie 2014, la nivel național, pe un eșantion reprezentativ, de 3.381 de respondenți din mediul urban. Românii au votat topul profesiilor, în ordinea gradului de solicitare:
1. Medic; 2. Pilot/controlor de trafic aerian; 3. Pompier; 4. Profesor și educator;  5. Profesionist din domeniul IT/programator; 6. Șofer profesionist; 7. Avocat/procuror/judecător; 8. Profesionist din domeniul financiar/contabil/auditor.
În opinia românilor, conform studiului Secom®, medicii au cea mai solicitantă meserie. Totuși, această profesie lipsește din topurile naționale recente.
În procesul de selecție, românii au ținut cont de factori de stres și suprasolicitare precum: orele de muncă efectuate în afara programului, amploarea proiectelor și nivelul de energie solicitat, nivelul de responsabilitate și concentrare necesar, lucrul cu termene limită, interacțiunea cu persoane dificile, presiunea de a găsi rapid soluții, gradul ridicat de risc fizic sau psihic asociat exercitării meseriei.

8 din 10 români resimt efectele suprasolicitării prin diverse simptome sau boli

Studiul Secom® mai arată că atunci când se referă la propriile profesii, 75% dintre români se declară stresați și suprasolicitați din cauza locului de muncă, în timp ce 1/10 indică un nivel intens al stărilor de stres și suprasolicitare. Dintre aceștia, majoritatea au meserii precum profesor sau educator și angajat în domeniul IT sau programator, rezultate care confirmă topul de opinie.
Studiul Secom® relevă un rezultat îngrijorător: aproape 80% dintre persoanele suprasolicitate la locul de muncă prezintă simptome ale afecțiunilor cauzate de stres și suprasolicitare, majoritatea acuzând oboseală excesivă și îndelungată (85% persoane), probleme cu somnul sau migrene (65%).
În acest context, specialiștii atrag atenția asupra implicațiilor pe care suprasolicitarea și stilul de viață modern le pot avea asupra sănătății. Una dintre cele mai grave consecințe este Sindromul de Oboseală Cronică. Afecțiunea este caracterizată prin oboseală intensă, dificultăți de concentrare, tulburări de memorie, dureri musculare, articulare și gastrointestinale, insomnie, migrene, depresie, alergii, tulburări hormonale, cadriovasculare, deficite imunitare, manifestări care persistă mai multe luni.
Declanșarea Sindromului de Oboseală Cronică este favorizată de depășirea capacității înnăscute de adaptare la factorii de stres, dar și de nivelul scăzut și dezechilibrat al nutrienților din organism.  
“Suprasolicitarea și stresul (oxidativ, imunitar, fizic, psihic și metabolic) nu pot fi combătute doar prin odihnă. Nerezolvate, acestea pot duce în timp la declanșarea altor probleme de sănătate, cum ar fi diabetul zaharat, cancerul, depresiile sau afecțiunile cardiovasculare. Menținerea funcționării optime a organismului necesită o abordare complexă, care include și folosirea suplimentelor alimentare naturale inovatoare. Acestea îmbunătățesc nivelul nutrienților vitali pentru organism (vitamine, minerale, antioxidanți, aminoacizi, enzime digestive, acizi grași Omega 3/6/9 etc.). În zilele noastre, când alimentația este tot mai săracă în nutrienți, utilizarea suplimentelor alimentare, sub îndrumarea unui specialist, trebuie să devină un obicei. Deficitul de nutrienți, asociat Sindromului de Oboseală Cronică, poate fi combătut prin administrarea unui produs cu structură de Mega-Nutrient”, care să conțină 133 de ingrediente din surse naturale ce stimulează forța vitală a organismului pentru restabilirea echilibrului și sănătății”, declară doctor Ana Costea, Director Centrul de Medicină Integrativă Secom®.

6 din 10 angajați consideră că stresul și suprasolicitarea sunt cauzate de lucrul în afara orelor de program și lipsa energiei

Potrivit studiului Secom®, 6 din 10 angajați consideră că stresul și suprasolicitarea sunt consecințe ale orelor de lucru din afara programului, inclusiv în weekend, ale lipsei de energie, ale proiectelor de mare amploare la care lucrează și ale interacțiunii cu persoane dificile. 
În același timp, peste 50% dintre angajații români declară că se simt obosiți sau epuizați din cauza locului de muncă. De asemenea, doar 2 din 10 români consideră că timpul disponibil pentru activitățile de la serviciu este suficient.
Femeile resimt aproape la fel ca bărbații stresul și suprasolicitarea la locul de muncă. Din totalul persoanelor afectate, 54.5% sunt femei.

Recomandările specialiștilor pentru combaterea suprasolicitării

“Suprasolicitarea și stresul se resimt în metabolismul organismului. Pentru ca procesele metabolice care întrețin viața și care generează energia să se desfășoare la parametri normali este necesar ca atât cantitatea nutrienților, cât și raportul dintre ei să fie la niveluri optime. Printre acești nutrienți se numără: vitaminele A, C, D, E, K, complexul de vitamine B, zincul, magneziul, calciul, iodul, cromul, substanțele cu rol de reducere a stresului oxidativ, precum acizii grași Omega 3/6/9 și antioxidanții din surse vegetale, extractele din ciuperci medicinale cu rol în reglarea imunității și aminoacizii pentru refacerea țesuturilor, etc. Este recomandat un supliment alimentar integral, un Mega-Nutrient, care să ajute la reducerea oboselii prin echilibrarea și susținerea metabolismului energetic, adaugă doctor Ana Costea, Director Centrul de Medicină Integrativă.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu