miercuri, 26 noiembrie 2014

Contabilii, în fața unei obligații legale și morale: combaterea spălării banilor



Filiala Bacău a Corpului Experților Contabili și Contabililor Autorizați din România – CECCAR a reluat, ieri, 26 noiembrie, dezbaterea unei teme pe care o are de câțiva ani pe rolul întâlnirilor profesionale cu membrii săi, „Prevenirea și combaterea spălării banilor”. Profesioniștii contabili au avut, astfel, un dialog pe o problemă concretă care îi frământă: obligația de a sesiza instituțiile statului, prin organizația din care fac parte, asupra unor fenomene susceptibile de a avea tangență cu o asemenea infracțiune gravă, obligație dată atât de prevederile legale, cât și de codul deontologic profesional, dar și din punct de vedere moral. Dialogul a fost purtat cu procurorul Adrian Majeri, de la DIICOT Bacău, și comisarul Adrian Sava, de la Biroul de Combatere a Crimei Organizate și a Terorismului Bacău.

„Tema aceasta rămâne încă de mare actualitate. Profesioniștii contabili au prin lege obligația privind raportarea unor fenomene suspecte de spălare a banilor, așa cum o au profesioniști și din alte domenii (de la CECCAR, bancheri, notari, avocați etc.). CECCAR este consecvent în a elabora o serie de standarde și norme profesionale, iar în domeniul prevenirii și combaterii spălării banilor a alcătuit un Ghid care stabilește o serie de direcții, de măsuri privind activitatea profesioniștilor contabili.”
Marcel Bulinschi, președintele Filialei Bacău a CECCAR

Participanții la dezbatere au audiat o introducere în problematica fenomenului spălării banilor și a legislației pe această temă, făcută de președintele Comisiei de discipină a Filialei CECCAR, Sebastian Popa, care a reamintit colegilor săi și principalele căi de acțiune ale infractorilor, le-a vorbit despre motivația combaterii spălării banilor și despre cauzele care generează acest fenomen. S-a subliniat că economiile aflate în dezvoltare sunt mai vulnerabile la acest fenomen și s-a arătat care sunt instrumentele folosite de infractori. Dezbaterea a continuat pe tema rolului CECCAR și al profesionaișrilor contabili în prevenirea și combaterea spălării banilor, cu exemple concrete, despre care au fost formulate opinii din partea participantților.
 „Spalarea banilor” reprezintă schimbarea sau transferul de bunuri care provin din săvâr;irea de infractiuni, în scopul ascunderii sau al disimulării originii ilicite a acestor bunuri sau în scopul de a ajuta o persoană care a săvârsit infracțiuni să se sustragă de la urmărire, judecată sau executarea pedepsei.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu