vineri, 14 noiembrie 2014

Baloane albastre pe cerul Bacăului, de Ziua Mondială a Diabetului



Ziua Mondial\ de Lupt\ ~mpotriva Diabetului, care este marcat\ `n fiecare an pe 14 noiembrie, a fost eviden]iat\ [i `n Bac\u la ini]iativa Lions Club Moldova. Manifestarea a avut loc pe platoul din Pia]a Tricolorului [i a reunit, al\turi de organizatori, elevi din mai multe [coli b\c\uane [i a avut ca punct culminant lansarea de baloane albastre - albastrul fiind culoarea celor care lupt\ pentru combatearea diabetului [i pentru sc\derea num\rului persoanelor afectate de diabet. Cei mai talenta]i elevi ai {colii „Spiru Haret” au organizat, pe platou, o miniexpozi]ie de desene dedicate acestui eveniment [i care au fost jurizate de reprezentan]ii Lions Club Moldova pentru ca cele mai reu[ite s\ fie premiate.
~n România, diabetul afecteaz\ peste 1,5 milioane de oameni, fiind ]ara cu cei mai mul]i oameni afecta]i de aceast\ boal\.
Ziua Mondial\ a Diabetului este celebrat\ `n fiecare an pe 14 noiembrie, data semnificând ziua de na[tere a lui Frederick Grant Banting, unul dintre descoperitorii insulinei. Campania din 2014 este `n al [aselea an, axat\ pe alimenta]ia s\n\toas], pentru prevenirea diabetului. Federa]ia Mondial\ a Diabetului [i Organiza]ia Mondial\ a S\n\t\]ii consider\ c\ educa]ia [i programele de prevenire pe termen lung vor economisi foarte mul]i bani, dar vor aduce [i o `mbun\t\]ire a calit\]ii vie]ii persoanelor cu diabet [i a celor cu risc `nalt `n acest sens. Num\rul bolnavilor cu diabet este `n cre[tere, datorit\ unui stil de via]\ nes\n\tos, diabetul de tip 2, care alt\dat\ se `ntâlnea doar la adul]i, `ncepe s\ apar\ din ce `n ce mai mult la adolescen]i [i la tineri.
 
„Diabetul nu este o boal\. Este un alt mod de a tr\i. Noi organiz\m, `n acest sens, [i o tab\r\ annual\ de copii cu diabet, unde `nv\]\m copiii s\ gâdeasc\ altfel. Iar cu sprijinul Direc]iei de S\n\tate Public\ organiz\m, tot anual, sesiuni de analize gratuite pentru oameni vârstnici care sufer\ de diabet sau pentru prevenirea diabetului.”
George Br\escu, pre[edintele `n exerci]iu al Lions Club Moldova

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu