luni, 8 septembrie 2014

Un istoric băcăuan la aniversarea Episcopiei Covasnei și Harghitei



Pasionat colecționar numismat, directorul Arhivelor Statului Bacău, istoricul Vilică Munteanu, se implică în evenimentele prilejuite de împlinirea a 20 de ani de la înființarea Episcopiei Covasnei și Harghitei și de la  numirea ca episcop a lui Ioan Selejan, ridicat, între timp, la rangul de arhiepiscop onorific. „Colaborarea pe care o am cu Episcopia ortodoxă de Covasna – ne-a declarat Vilică Munteanu -  este datorată pasiunii mele pentru numismatică. Înalt-preasfințitul Ioan Selejan a dorit să marcheze și simbolistic aniversarea, prin acordarea unor insemne unor oameni care s-au implicat mai mult în activitatea Bisericii din Eparhia Covasnei și Harghitei. Mi-a propus să-l sprijin în realizarea unei cruci episcopale care să fie acordată unor preoți care au realizări deosebite spiritual sau chiar în planul întreținerii sau ridicării de lăcașuri de cult ortodoxe și este cunoscut că în acea zonă parohiile ortodoxe sunt dintre cele mai sărace. Satele au rămas cu foarte puține familii ortodoxe. De asemenea, vor acorda distincții mirenilor, ordine cu o baretă tricoloră, pe medalia ordinului fiind portretul Sf. Ilie, pentru că din zona Harghitei orașul Toplița a dat primul patriarh al României, Miron Cristea, pe numele său de mirean Elie (Ilie) Miron Cristea, și tot în Toplița este biserica Sf. Ilie ridicată de acest patriarh, în care a fost uns episcop și IPS Ioan Selejan. Astfel, am purces la demersurile necesare în acest sens și am comandat desenul insemnelor și turnarea lor.”
Cu acest prilej, va fi organizată și Sesiunea anuală de comunicări a Centrului de Cultură Covasna-Harghita, în zilele de 19 și 20 septembrie, care are loc întotdeauna în colaborare cu Episcopia, și Forumul civic român Covasna-Harghita-Mureș, sub patronajul IPS Ioan Selejan, la care Vilică Munteanu va prezenta comunicarea cu tema „Construcții și biserici ortodoxe și ierarhi din Transilvania în medalistică”.
Episcopia Ortodoxă Română a Covasnei si Harghitei a fost înființată în anul 1994 din rațiuni de ordin pastoral-misionar, menită să răspundă îndeaproape nevoilor spirituale ale românilor ortodocși din județele Covasna și Harghita.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu