sâmbătă, 27 septembrie 2014

Stratum Energy, care exploatează gaz la Poduri, devine al treilea producător din România



Compania Stratum Energy, care exploateaz\ un important z\c\mânt de gaze `n zona Moine[ti, va deveni al treilea produc\tor de gaz din România dup\ Romgaz [i Petrom, cu o produc]ie annual\ de peste 0,5 miliarde mc. ~n anul 2015, compania va investi peste 150 de milioane de dolari `n dezvoltarea descoperirii de gaz conven]ional f\cut\ `n anul 2012 `n zona Poduri, de lâng\ Moine[ti. Vestea a fost dat\ de ministrul delegat pentru Energie, R\zvan Nicolescu, la recenta `ntâlnire cu reprezentan]i ai companiilor energetice americane.
Din z\c\mântul Poduri se vor extrage trei pân\ la [ase milioane mc gaz pe zi [i o cantitate de condens `ntre 500 [i 900 mc/zi. Valoarea z\c\mântului de gaze ar putea dep\[i 1,5 miliarde de dolari, iar condensul poate avea minim 70% din valoarea gazului. Lucr\rile de dezvoltare sunt estimate la peste 600 de milioane de dolari, iar exploatarea preliminar\ ar putea `ncepe `n circa [ase luni.
România a fost al [aselea cel mai mare produc\tor de petrol din lume, în timpul celui de Al Doilea R\zboi Mondial. În 2008, Stratum a intrat în spa]iul de exploatare petrolier\ român, prin dobândirea de drepturi de explorare `n zona Moinesti. A fost prima companie care a ob]inut date seismice 3D `n Moine[ti [i a identificat o structur\ mare în zona Poduri. A testat cu succes rezervorul de gaze din epoca geologic\ Burdigalian [i continu\ s\ exploreze rezerve în starturile de gresie Kliwa din Poduri, `n rezervoarele profunde [i în alte perimetre din concesiunea Moine[ti.
Stratum Energy este o companie de explorare [i produc]ie de petrol [i gaze cu sediul `n Houston, Texas.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu