marți, 2 septembrie 2014

Polonezii de la Ciech l-ar putea concura pe Vuza la Oltchim



Uzinele Govora, concurent și la privatizare pentru Chimcomplex

Poprietarul Uzinelor Sodice Govora, compania Ciech Chemical, din Polonia (care deține controlul - peste 93% din capitalul social - prin JZS Janikosoda), ar putea fi noul concurent al omului de afaceri Ștefan Vuza la preluarea societății Oltchim Râmnicu Vâlcea. Ștefan Vuza, care intenționează o astfel de tranzacție prin societatea Chimcomplex Borzești, ar mai avea de luptat și cu deja cunoscutul consorțiu chinez Baota Petrochemical Group & Junlun Petroleum, care ar putea finanța, în prealabil, Oltchim cu circa 15 milioane de euro pentru restabilirea procesului tehnologic.
Uzinele Sodice Govora este prima companie de producţie a Grupului Ciech situată în altă ţară, care a fost achiziționată la sfârșitul anului 2006. Produce sodă calcinată ușoară și grea, silicat de sodiu lichid, silicat de sodiu solid şi derivaţi ai sodei, deci este o altă sora a societății din Borzești. Înființat în 1959, combinatul devenea cel mai mare producător de produse sodice din Europa. Ultima modernizare menționată chiar pe site-ul societății este din anul 2009, când a fost pusă în funcțiune calcinatorul cu abur ,,DKT” nr.3, cu o capacitate de 600 tone/zi sodă calcinată ușoară. În prezent, se spune, societatea U.S. Govora Ciech - Chemical Group se află într-un amplu program de retehnologizare și modernizare.
Compania Ciech a fost fondată în 1945 ca o societate cu capital de stat, sub numele de "Centrala Importowo-Eksportowa Chemikalii i Aparatury Chemicznej" și, destul de interesant, a fost sub forma unei societăți cu răspundere limitată. La început a exportat sodă calcinată, carbură și alb de zinc. Numele "Ciech" este o abreviere a numelui complet "Centrala Importowo-Eksportowa Chemikaliów".
Compania mamă deține 12 firme, iar în străinătate are șase filiale.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu