luni, 4 august 2014

Comcereal Bacău ar putea cere delistarea la Bursă

Consiliul de administraţie al societăţii Comcereal, din Bacău, a propus acţionarilor retragerea (delistarea) de la tranzacţionare a titlurilor acesteia la Bursa de Valori Bucureşi şi transformarea sa în societate de tip închis. Hotărârea ar urma să fie luată oficial la începutul lunii septembrie. Acţionarii vor avea la dispoziţie un raport întocmit de un expert autorizat, care să stabilească preţul pe acţiune care urmează a fi achitat în cazul retragerii acţionarilor şi procedurile de retragere a acţionarilor care nu sunt de acord cu delistarea. Valoarea titlurilor Comcereal a crescut, din luna aprilie, de la 0,06 de lei pe unitate, la 0,12 lei. Aceste tituri au fost tranzacţionate ultima oară pe 16 iunie, la preţul de 0,12 de lei/titlu.
Principalii acţionari ai Comcereal Bacău sunt Grupul Agricola Bacău, prin compania Salbac, cu 50,3% din acţiuni, şi Romconstructor Bacău, cu 10,6% din acţiuni. Celelalte titlurilor, respectiv 39%, sunt deţinute de alţi acţionari.
Porumbul recoltat ajunge, în bună parte,
 în silozurile Comcereal
Comcereal Bacău se ocupă de comerţul cu ridicata al cerealelor, seminţelor, furajelor şi tutunului neprelucrat şi a înregistrat, anul trecut, o cifră de afaceri de 16,7 milioane de lei şi un profit de 7.719 lei. Societatea a însămânţat cu plante tehnice 227 ha de teren arendat. Comcereal a fost înfiinţată în anul 1995 prin reorganizarea regiei Romcereal Bucureşti – sucursala Bacău, când avea în subordine şapte baze de recepţie a produselor agricole, în judeţul Bacău, şi şapte magazine rurale, pentru comerţul cu amănuntul. În anul 2013, societatea a primit investiţii de peste 1,25 de milioane de lei, pentru dotare cu maşini şi utilaje şi pentru modernizarea unor active. Anul trecut, Comcereal Bacău a rulat, recepţionat, uscat şi livrat circa 65.000 de tone de cereale şi plante tehnice. Comerţul practicat de această societate reprezenta, în totalul cifrei de afaceri netă 83,43%, în anul 2011, apoi 89,86% în 2012 şi 82,73% anul trecut. Prestările de servicii în cifra de afaceri au crescut din nou, în 2013, la 16,27%, după o scădere la 10,14% în 2012. În acest an, Comcereal va deschide alte două magazine în mediul rural, după ce anul trecut a închis un magazin. Principalul concurent al acestei societăţi este Comcereal Bacău, dar acum se simte şi influenţa marilor comercianţi de cereale din sudul ţării, precum Bunge sau Agricover.
Judeţul Bacău este un mare consumator de cereale, prin fabricile de nutreţuri combinate şi întreprinderile de panificaţie. Producţia proprie nu face faţă cererii, deci se aduc mari cantităţi din ţară.
În ultimii trei ani, Comcereal nu a repartizat dividende, pentru că profitul net a acoperit pierderile contabile din anii precedenţi.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu