sâmbătă, 30 august 2014

CET Borzeşti a rămas nevândută



Termocentrala din Borzeşti a rămas nevândută, la ultima licitaţie organizată în acest sens de lichidatorul Muşat & Asociaţii-Restructuring & Isolvency, în ultima decadă a lunii august. Preţul de pornire al licitaţiei a fost de aproape 22 de milioane de euro, cu TVA. Pentru acesta, însă, nu a fost depusă nicio ofertă.
O nouă încercare de vânzare a termocentralei va avea loc după ce lichidatorul se va consulta cu acţionarul majoritar al CET Borzeşti, care este compania de stat Termoelectrica, respectiv Ministerul Economiei. Termoelectrica a intrat în procedură de dizolvare şi lichidare voluntară în luna martie a anului trecut. Avea, la intrarea în dizolvare, 12.000 de angajţi în trei filiale şi patru sucursale, între care şi CET Borzeşti.
În timp, ELCEN Bucureşti s-a desprins din companie şi se va diviza, iar termocentralele din Bucureşti vor fuziona cu RADET, pentru a forma un sistem centralizat de alimentare cu energie termică. Mintia şi Paroşeni au intrat în componenţa Complexului Energetic Hunedoara, care a preluat şi cele patru mine viabile de la Compania Naţională a Huilei (CNH). De asemenea, Electrocentrale Galaţi a intrat în insolvenţă. Dar, termocentrala Doiceşti a fost vândută recent, ca şi staţia intermediară de comprimare din comuna Aninoasa (judeţul Dâmboviţa), vândute firmei European Energy Communications pentru 13,8 milioane de euro.
Termocentrala din Borzeşti a fost dorită, în ultimii ani, de mai multe companii străine: CEZ România, E.ON, Gaz de France, Electrabel, ENEL, EDF International şi AES Corporation. În 2008, compania Electrabel (Belgia) a şi câştigat licitaţia organizată de Termoelectrica pentru proiectul unei noi centrale elctrice la Borzeşti. După ce a intrat ulterior pe fir la Borzeşti, la începutul anului 2010, GDF Suez tocmai anunţase că a terminat studiul de fezabilitate pentru centrala de 400 MW. Proiectul, a cărui valoare era de circa 400 de milioane de euro, era primul care avea studiul de fezabilitate terminat, iar valoarea investiţiei urma să ajungă la circa o jumătate de miliard de euro. Grupul de la CET Borzesti trebuia să funcţioneze cu gaze şi să fie deţinută, în proporţie majoritară, de Electrabel Belgia, controlată de GDF Suez, pe sistemul: străinii să vină cu banii pentru construcţia centralei, iar Termoelectrica, proprietarul CET, cu activele deja existente şi cu infrastructura de la Borzeşti, cu care să aibă o participaţie minoritară în proiect.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu