luni, 28 iulie 2014

Turism All Inclusiv: Slănic Moldova – puls de week-end cu final în Cramă



Miezul verii aduce, în staţiunea Slănic Moldova, cei mai mulţi turişti din an. Şi în week-end – ul trecut Perla Moldovei a fost ţinta preferată a celor care au venit din localităţile apropiate, dar numerele maşinilor parcate arătau vizitatori şi din Galaţi, din Neamţ, Buzău sau Vrancea, din nordul Moldovei sau din Muntenia.
Centrul staţiunii, complet renovat, este de câţiva ani locul preferat al turiştilor. Parcul, aleea artizanilor, Biserica Sf. Ilie şi pensiunile sau hotelurile vechi, precum şi aleea scriitorilor, sunt punctele de atracţie ale zonei. Singur şi cu atât mai enigmatic, Cazinoul rămâne bijuteria încă nepusă în valoare la Slănic.
Renovată este şi zona izvoarelor, căutată şi de turişti, dar şi de oamenii veniţi la tratament balnear. Chiar numai cu trei sau patru izvoare funcţionale, zona rămâne primul obiectiv al turismului de sănătate. Ca în vremurile vechi, şi astăzi mai întâlneşti oameni care se plimbă pe alei cu bidonaşele de plastic pline cu preţioasele ape minerale. Din loc în loc, întreprinzătorii locali întind tarabe cu produse naturiste, recomandate personal pentru diferite afecţiuni medicale. Parcă şi mofeta ar fi din nou funcţională, dar, evident, nu în week-end.
Aerul tare de munte, plimbările la cascadă, pe traseul celor 300 de scări, sau chiar numai pe esplanada izvoarelor fac oricui foame de lup. Slănicul de astăzi nu mai abundă în terase şi restaurante, dar câteva locaţii merită cercetate. Atracţia verii 2014 pare a fi, de departe, Crama Domnească. Restaurantul funcţionează în vechile beciuri ale cazinoului, are câteva terase supraetajate, dar şi saloane care mai de care mai misterioase, afundate zdravăn în poala inferioară a muntelui. Totul e rustic în Cramă. De la iile frumoase ale fetelor, până la ambientalul localului. Pe ici, pe colo, sunt şi ineterferenţe de stil, care aduc mai degrabă aminte de pub-urile occidentale, dar până la urmă la restaurnat vii pentru o mâncare gustoasă, pentru un vin bun şi, evident pentru o atmosferă plăcută. Duminică, 28 iulie, Crama era plină ochi, cu greu găseai un loc la masă, mai ales dacă erai cu tot clanul. Semn că la Cramă se mănâncă bine. Şi alte terase erau pline, iar la întoarcere, s-a mers destul de mult bară la bară, alte dovezi că Slănicul rămâne o perlă în preferinţele turiştilor români.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu