joi, 21 iunie 2012

Subvenţii pentru agricultura eco şi vacile de lapte din zonele defavorizate


Subvenţia pentru vaca de lapte este de 86,37 de lei
Crescătorii de vaci cu lapte şi majoritatea fermierilor eco din judeţul Bacău primesc, în această săptămână, subvenţii acordate de Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, prin Agenţia de Păţi şi Intervenţie pentru Agricultură. "Pentru vaca de lapte - ne-a informat directorul executiv al Oficiului Bacău al APIA, Ioan Melinte - sunt 1.752 de beneficiari, iar plata pe cap de vacă este de 86,37 de euro. La agricultură ecologică, din 51 de fermieri, 47 beneficiază de plăţi, iar suma totală este de 140.000 de lei".
Măsurile de sprijin vizează producătorii de lapte care deţin minimum două vaci de lapte şi se află în zone defavorizate şi agricultorii care desfăşoară activităţi agricole în regim ecologic. Zonele defavorizate din judeţul Bacău sînt localităţile Agăş, Asău, Balcani, Berzunţi, Brusturoasa, Comăneşti, Dărmăneşti, Dofteana, Ghimeş-Făget, Mănăstirea Caşin, Oituz, Palanca, Slănic Moldova, Solonţ, Târgu Ocna şi Zemeş - în partea de vest a judeţului. În partea de est şi sud, sunt comunele Cleja, Coloneşti, Corbasca, Dealu Morii, Găiceana, Gioseni, Glăvăneşti, Gura Văii, Helegiu, Livezi, Motoşeni, Orbeni, Plopana, Răchitoasa şi Stănişeşti.
În toată ţara, de ajutorul specific pentru îmbunătăţirea calităţii produselor agricole în sectorul de agricultură vor beneficia peste 7.000 de agricultori, de două ori mai mulţi decât anul trecut.
Suma totală care urmează a se plăti beneficiarilor pentru ajutorul specific acordat producătorilor de lapte din zonele defavorizate este de 21,12 milioane de euro pentru un efectiv de aproximativ 257.000 de capete vaci de lapte eligibile, respectiv 74.911 beneficiari.
Suma totală care urmează a se plăti beneficiarilor pentru ajutorul specific pentru îmbunătăţirea calităţii produselor agricole în sectorul de agricultură ecologică este de 3,09 milioane de euro.
Această sumă este împărţită între exploataţiile din domeniul vegetal (2,89 de milioane de euro pentru un număr de 6.715 exploataţii) şi cele din domeniul creşterii animalelor (0,21 de milioane de euro pentru un număr de 343 de exploataţii).
În conformitate cu HG nr. 759/2010, cuantumul plăţii anuale suplimentare pe exploataţie se calculează de APIA după finalizarea verificărilor.
Calculul se realizează prin raportarea plafoanelor alocate la numărul de beneficiari eligibili, pentru fiecare dimensiune a exploataţiei din producţia vegetală şi animalieră, în limita plăţii anuale suplimentare maxime pe exploataţie.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu