marți, 10 aprilie 2012

Chimcomplex rămâne pe tehnologie Uhde la Soda M


Specialiştii de la Uhde revin la Borzeşti
(Foto: ThysenKrupp Uhde)

Compania ThysenKrupp Uhde GmBH, din Germania, a câştigat licitaţia organizată de societatea Chimcomplex Borzeşti pentru achiziţionarea a trei electrolizoare bipolare în proiectul "Îmbunătăţirea eficienţei energetice la electroliza cu membrană", aplicat în principala sa fabrică, Soda M. Criteriul de atribuire a contractului de furnizare a fost oferta cea mai avantajoasă din punct de vedere economic. Proiectul va fi aplicat într-o instalaţie care a fost construită, în 1996, tot cu o tehnologie Uhde. Câştigătorul licitaţiei este lider de piaţă în fabricarea celulelor de electroliză cu unic element, o tehnologie pe care o defineşte ca fiind mai prietenoasă în producerea clorului şi a sodei caustice soluţie, eficentă energetic şi adaptată la nevoile fiecărui client.
Compania Uhde a devenit ThysenKrupp Uhde chiar anul trecut. Ea a fost fondată în 1921 de inginerul Friedrich Uhde, la Bövinghausen, lângă Dortmund, oraş în care o stradă îi poartă numele. În anul 2000, şi-a extins activităţile în produse cosmetice, farmaceutice şi în sectoarele tehnologiei alimentare prin preluarea AMP-Pharma Consult din grupul ThyssenKrupp. În anul 2002, abia, numele Uhde se impune ca brand al firmei, care a preluat, în ultimii ani importante contracte în industria chimică, dar cel mai mare contract a fost cîştigat în anul 2007, cu producătorul de îngrăşăminte chimice Egiptean Agrium. În 2008 şi-a extins activitatea în Australia şi Asia de Sud-Est.
Proiectul aplicat de Chimcomplex are o valoare de aproape 55 de milioane de lei şi este cofinanţat din Fondul European de Dezvoltare Regională, prin programul Operaţional Sectorial "Creşterea competitivităţii economice". Valoarea primelor comenzi de echipamente ajunge la aproape 28 de milioane de lei, fără TVA. Este cel mai important proiect de investiţii la Chimcomplex, după construirea fabricii Soda M - electroliza cu membrană de ioni (1996) şi a Instalaţiei de cogenerare de energie electrică şi termică (2008).
Numai prin aplicare proiectului, într-un an se va obţine o economie de 29.500 de MWh. Combinatul din Borzeşti este cel mai mare consumator de energie electrică din Moldova, după combinatul siderurgic din Galaţi.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu