luni, 2 aprilie 2012

Bacău, gazda celei de a patra întîlniri a Platformei pentru Eco-Inovare


Centrul de Afaceri şi Expoziţii "Mircea Cancicov", din Bacău, este pentru două zile (2 şi 3 aprilie) gazda celei de a patra întâlniri a Platformei regionale pentru Eco-Inovare, organizată de Asociaţia Municipiilor din România (AMR). Întîlnirea, care face parte din proiectul european ECREIN Plus, se adresează în mod deosebit municipiilor şi instituţiilor publice şi private cu preocupări în domeniul eco-inovării din regiunile de dezvoltare Nord-Est şi Sud-Est.

Manifestarea a fost deschisă, astăzi, de primarul Municipiului Bacău, Romeo Stavarache, care este şi membru al Comitetului Director al AMR, şi de Narcisa Muraru, directorul execuriv al Asociaţiei. "Bacăul - a spus primarul Municipiului - îşi propune să devină un oraş verde. Din anul 2007, a fost început aici un program de investiţii foarte important pentru mediu şi cred că acest program strategic, care se întinde pe o perioadă de zece ani cu siguranţă va transforma oraşul. Avem, astfel, un proiect pentru retehnologizarea CET, ecologizarea depozitului de zgură şi reabilitarea termică a instalaţiilor de acest fel din municipiu. Este cel mai mare proiect de gen din România, poate şi din Uniunea Europeană, de peste 80 de milioane de euro, la finalul căruia preţul gigacaloriei va fi unul competitiv. Iar emisiile de bioxid de carbon vor fi reduse de la 270.000 mc anual la sub 70.000. Alt proiect a fost închiderea vechii gropi de gunoi şi construirea unui nou depozit ecologic. Acum suntem în faza de proiectare, cu finanţarea acceptată, de 10 - 15 milioane de euro, pentru închiderea haldei de fosfogips de la Amurco. Aceste trei investiţii, de peste 130 de milioane de euro, vor face Bacăul un oraş verde". Bacăul are, însă, şi două parcuri noi şi s-a ajuns de la opt mp de spaţii verzi la un locuitor, la 18 mp, ţinta fiind 26 de metri. Bacăul este, de asemenea, semnatarul Convenţiei Primarilor, prin care un număr mare de oraşe europene s-au angajat să atingă şi să depăşească ţinta UE de reducere cu 20% a emisiilor de bioxid de carbon până în 2020.
"Proiectul ECREIN Plus - a precizat Narcisa Muraru - face parte din preocupările susţinute pe plan european pentru reducerea agresiunilor asupra mediului înconjurător, iar în ultimii ani eco-inovarea şi-a demonstrat utilitatea inclusiv pentru a asigura noi locuri de muncă şi pentru dezvoltarea mediului economic. Fie că este vorba de transport, de clădiri, de tehnologia informaţiei sau altele, eco-dezvoltarea trebuie să devină o constantă a vieţii noastre".
Pentru că una dintre temele supuse dezbaterii se referă la Investiţiile publice şi private din România în domeniul eco-inovării, organizatorii au cerut participanţilor exemple de proiecte sau iniţiative desfăşurate, care vor putea fi prezentate şi/sau promovate cu ocazia reuniunii ECREIN Plus, din care face parte proiectul Platformei pentru Eco-Inovare.
Calendarul activităţilor din proiect cuprinde reuniuni de comunicare şi activităţi specifice organizate de cei 12 parteneri europeni. AMR este responsabilă de organizarea a şase întâlniri regionale pentru iniţierea şi constituirea unei Platforme regionale pentru eco-inovare. Cu prilejul acestor întâlniri, participanţii se familiarizează cu tematica largă a eco-inovării, sunt reuniţi principali actori locali şi regionali pentru colaborare în proiect şi sunt prezentate proiecte / iniţiative, cazuri de bune practici şi instrumente pentru sprijinirea eco-inovării în România.
Sesiunea de astăzi a fost moderată de Liviu Gheorghe, directorul ECO2RO Bucureşti. Au susţinut prelegeri Călin Chira (AMR Bruxelles), Steluţa Tătar (manager de proiect), dr. Thomas Sterr (Institute for Eco-Industrial Analyses - IUWA Heidelberg, Baden-Wuerttemberg, Germania), prof. univ. dr. ing. Anca Bârsan (Universitatea Transilvania, din Braşov, partener AMR) şi prof. univ. dr. ing. Mircea Neagoe (UTBv). De asemenea, au fost prezentate Adeziunea membrilor Platformei ECREIN Plus, exemple de bune practici şi proiecte din domeniul eco-inovării din Municipiul Bacău, dar şi povestea de succes a Centrului de Afaceri şi Expoziţii "Mircea Cancicov" CAEx Bacău. Participanţii vor avea, mâine, posibilitatea să şi viziteze obiective din proiecte de succes aplicate în Municipiul Bacău.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu