duminică, 12 februarie 2012

Filatelie: S-a lansat emisiunea "Portrete ale bancnotelor"


Magazinul Romfilatelia din Bacău a pus în vânzare emisiunea de mărci poştale "Portretele Bancnotelor". "Pe fiecare bancnotă românească - ne-a declarat Alina Dumitrache, şeful Biroului Relaţii Publice al Romfilatelia - este reprodus portretul unui reprezentant de seamă al culturii naţionale, iar cele şapte mărci poştale ale emisiunii ilustrează, pe timbrul cu valoarea nominală de 0,80 de lei portretul lui Nicolae Iorga, pe timbrul de 1,40 lei portretul lui George Enescu, pe cel de 2,10 lei portretul lui Nicolae Grigorescu, iar pe timbrul de 2,40 lei portretul lui Aurel Vlaicu. De asemena, pe timbrul cu valoarea nominală de 3,00 lei se află portretul lui Ion Luca Caragiale, pe cel de 3,10 lei portretul lui Lucian Blaga, iar pe cel de 6,00 lei portretul lui Mihai Eminescu".
Din secolul al XIX-lea, bancnotele au fost tipărite pe hârtie fină multistrat, rezistentă la mânuire, purtătoarea unei imagini filigranate ca mijloc de protecţie împotriva falsificării. După anul 1980, multe ţări au adoptat bancnotele din polimeri. Prima bancnotă din polimeri emisă de România a fost cea de 2.000 de lei, din 1999, lansată cu ocazia Eclipsei totale de Soare din 11 august.
Un produs special al emisiuni filatelice îl reprezintă albumul filatelic, realizat într-un tiraj de 600 de exemplare, care conţine blocul de 7 timbre cu 7 viniete, plicul "prima zi" al emisiunii, numerotate cu roşu de la 001 la 600 şi având aplicată, in folio, ştampila "prima zi" a emisiunii.
Romfilatelia este societatea specializată în emiterea şi comercializarea mărcilor poştale româneşti, precum şi a produselor filatelice speciale.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu