duminică, 12 februarie 2012

ADR Nord-Est în proiectul EFFECT

Agenţia pentru Dezvoltare Regională (ADR) Nord-Est participă, ca partener, împreună cu alte 14 organizaţii din Austria, Bulgaria, Grecia, Ungaria, Italia, Slovenia şi Serbia, în proiectul EFFECT - Îmbunătăţirea Achiziţiilor Publice Eficiente Energetic pentru o creştere economică echilibrată a zonei Europa de Sud-Est. Proiectul - ne-a informat agenţia - urmăreşte înfiinţarea unui cadru procedural comun pentru a sprijini autorităţile publice în demersurile lor de a proiecta şi de a implementa proceduri de achiziţii publice eficiente din punct de vedere energetic şi de a orienta producţia sectorului privat spre zona produselor şi serviciilor eficiente energetic, cu scopul promovării unei creşteri economice echilibrate. Strategia pentru creştere economică "Europa 2020" este structurată în jurul a trei obiective majore de atins până în 2020: reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră cu 20%, obţinerea a 20% din necesarul de energie din surse regenerabile şi reducerea consumului de energie cu 20%. Pentru reducerea consumului energetic sunt necesare, însă, eforturi suplimentare, care solicită, printre altele, reducerea anuală a consumului de energie în cel puţin 3% din instituţiile publice şi impunerea respectării criteriului eficienţei energetice la achiziţionarea bunurilor şi serviciilor.
Proiectul este finanţat de Uniunea Europeană, bugetul total fiind de aproximativ 2,3 milioane de euro, din care ADR Nord-Est va administra 162.400 de euro.
Proiectul urmăreşte înfiinţarea unui cadru procedural comun pentru a sprijini autorităţile publice din zona Europa de Sud-Est în demersurile lor de a proiecta şi de a implementa proceduri de achiziţii publice eficiente din punct de vedere energetic şi de a orienta producţia sectorului privat spre zona produselor şi serviciilor eficiente energetic cu scopul promovării unei creşteri economice echilibrate.
În proiect, ADR Nord-Est este responsabilă cu elaborarea metodologiei privind analiza gradului de adoptare a directivelor UE de eficienţă energetică în cadrul de reglementare naţional, investigarea procedurilor de Achiziţii Publice Eficiente Energetic aplicate în prezent în zona monitorizată. Informaţiile colectate vor contribui la definirea unor instrumente de lucru, bazate pe exemple de bună practică, şi vor fi puse la dispoziţia autorităţilor publice locale şi a furnizorilor de produse şi servicii verzi, pentru a facilita dezvoltarea unui set comun de criterii de eficienţă energetică şi includerea acestora în procedurile de achiziţie publică.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu