Ştefan Popa a explicat implicarea europeană în acest proiect (Foto: Petru DONE) |
Proiectul, lansat în anul 2009 - a spus Ştefan Popa, şeful Centrului Regional pentru Promovarea şi Protecţia Proprietăţii Industriale (CRPPPI), de pe lângă Camera de Comerţ Bacău -, se află acum în faza implementării şi are ca scop creşterea competitivităţii IMM-urilor din ţările Europei de Sud-Est printr-o mai bună cunoaştere şi utilizare a instrumentelor de protecţie a proprietăţii intelectuale, precum şi o mai bună protejare a ideilor şi produselor pe piaţă, prin furnizarea de servicii de sprijin inovative. Proiectul se adresează instituţiilor şi specialiştilor în proprietate intelectuală, cărora le oferă o serie de instrumente inovative, utile în activitatea de consultanţă destinată firmelor.
Cinci tipuri de servicii sunt oferite celor interesaţi: Informarea firmelor nou înfiinţate în domeniul proprietăţii intelectuale, Consiliere şi cluburi de proprietate intelectuală, Prediagnoză în domeniu, Avantaj competitiv folosind proprietatea intelectuală şi Târguri comerciale şi de protecţia proprietăţii intelectuale. Dintre acestea, consorţiul din România din care face parte şi Camera de Comerţ din Bacău se concentrează pe Informarea firmelor nou înfiinţate în domeniul proprietăţii intelectuale şi pe Protecţia proprietăţii intelectuale a IMM-urilor care participă la târguri comerciale. "Urmărim - a precizat Ştefan Popa - să oferim firmelor servicii pentru a încuraja inovarea în afaceri, dar şi protejarea ideilor şi dezvoltarea de noi pieţe. Am luat, deja, legătura cu mai multe firme, pentru a forma grupul ţintă căuia ne adresăm şi cu care vom conlucra în această etapă a proiectului, până în luna septembrie."
Camera de Comerţ din Bacău conlucrează, în acest proiect, cu Tehnopolis Iaşi, cu Institutul de Proiectări pentru Automatizări Galaţi şi Camera de Comerţ Constanţa şi asigură implementarea în teritoriu a acestuia. Până acum au fost făcute mai multe studii, în proiect, pentru a se vedea de ce au nevoie firmele în acest sens, specific fiecărei ţări în parte. Aplicarea proiectului se face, în România, sub egida Oficiului de Stat pentru Invenţii şi Mărci, la Bacău fiind organizat unul dintre cele 16 CRPPPI ale oficiului.
Pentru informarea firmelor nou înfiinţate care au puţine cunoştinţe privind proprietatea intelectuală, se va pune accent pe informaţiile despre evitarea greşelilor uzuale în alegerea unei mărci sau în protecţia brevetelor, pentru care vor fi editate broşuri informative şi se va proceda la consiliere individuală, dar şi pe un web-site dedicat. De asemenea, pentru participarea firmelor la târguri şi expoziţii se va recurge la consiliere privind aspectele practice legate de protecţia proprietăţii intelectuale şi evitarea contrafacerii pentru firmele participante. La fel, vor fi întreprinse activităţi de consultanţă şi wok-shop - uri şi va fi publicat şi distribuit un manual practic cu această tematică (în formă tipărită şi pe un web-site).
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu