duminică, 27 februarie 2011

Emisiune numismatică nouă la BNR

Banca Naţională a României (BNR) a pus în circulaţie, în scop numismatic, un set de trei monede de argint dedicate monumentelor de artă medievală creştină - Biserica din Strei (Hunedoara), Mănăstirea Humor (Suceava) şi Mănăstirea Hurezi (Vîlcea). Monedele au valoarea nominală de 10 lei, formă rotundă, un diametru de 37 mm, o greutate de 31,103 g, calitate proof şi margine zimţată.
Pentru Biserica Strei, aversul prezintă imaginea dinspre Sud-Vest a bisericii; în stânga, inscripţia în arc de cerc ROMANIA, iar în dreapta stema României, anul de emisiune 2011 şi valoarea nominală a monedei 10 LEI. Reversul prezintă biserica văzută dinspre Sud-Est, înscrisă parţial într-un cerc, şi inscripţiile MONUMENTE DE ARTA MEDIEVALA CRESTINA şi BISERICA STREI.
Pentru Mănăstirea Humor, aversul prezintă turnul de apărare al acesteia şi imaginea dinspre Est a bisericii, peste care se suprapune stema României; în partea superioară, inscripţia în arc de cerc ROMANIA şi valoarea nominală 10 LEI, iar în stânga jos anul de emisiune 2011. Reversul prezintă imaginea dinspre Sud-Vest a bisericii mănăstirii, înscrisă parţial într-un cerc, şi inscripţiile MONUMENTE DE ARTA MEDIEVALA CRESTINA şi MANASTIREA HUMOR.
Pentru Mănăstirea Hurezi, aversul prezintă foişorul lui Dionisie şi paraclisul mănăstirii, inscripţia în arc de cerc ROMANIA, valoarea nominală 10 LEI, stema României şi anul de emisiune 2011. Reversul prezintă biserica mare a mănăstirii, înscrisă parţial într-un cerc, şi inscripţiile MONUMENTE DE ARTA MEDIEVALA CRESTINA şi MANASTIREA HUREZI.
Monedele, ambalate în capsule de metacrilat transparent, sunt însoţite de broşuri de prezentare redactate în limbile română, engleză şi franceză şi certificatul de autenticitate, pe care se găsesc semnăturile guvernatorului BNR şi casierului central. Tirajul emisiunii este de 500 de seturi, iar preţul de vânzare, exclusiv TVA, este de 900 de lei.
Monedele au putere circulatorie pe teritoriul României. Punerea în circulaţie, în scop numismatic, se face prin sucursalele Bucureşti, Cluj, Iaşi şi Timiş ale BNR.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu