duminică, 27 februarie 2011

AGA anuală la SIF Moldova: SIF 2 vrea să vândă acţiunile BCR şi modificarea propriului Statut

SIF Moldova (Foto: Petru DONE)
Consiliul de Administraţie (CA) al Societăţii de Investiţii Financiare (SIF2) Moldova Bacău a convocat Adunarea Generală a Acţionarilor (AGA) anuală pentru data de 21 aprilie. La adunare pot participa acţionarii înscrişi în registrul acţionarilor până la sfârşitul zilei de 30 martie 2011. Practic, la acest termen au fost convocate atât AGA Extraordinară, cât şi AGA Ordinară.

Centrul de interes al evenimentului îl constituie două dintre punctele de pe ordinea de zi a Adunării Extraordinare: propunerea spre modificare a Actului Constitutiv al SIF Moldova şi propunerea valorificării acţiunilor pe care societatea le deţine la BCR. Nu este lipsită de importanţă nici valoarea dividendului 2010 propusă spre adoptare, care la suma netă repartizată, de aproape 47 de milioane de lei, împărţită la peste 519 milioane de acţiuni, ar fi de 0,085 de bani pe acţiune.
Modificarea Statutului prevede, între altele, eliminarea pragului maxim de deţinere de 1% din titluri, dar se menţionează că trebuie respectate prevederile legale. Legea pieţei de capital stabileşte că un investitor nu poate deţine, direct sau concertat cu alte persoane, mai mult de 1% din titlurile unei SIF.
Administratorii SIF Moldova propun si reducerea cvorumului necesar pentru întrunirea AGA. Astfel, la prima convocare la AGA Ordinară ar trebui să fie prezenţi acţionari care au cumulat minim 25% din drepturile de vot, faţă de 50% plus un vot în prezent. În cazul AGA Extraordinară, cvorumul la prima convocare ar urma sa fie redus tot la 25%, de la 75%, iar la a doua întrunire prezenţa necesară ar fi de 20% faţă de 50%.
O altă modificare prevede ca numărul membrilor CA să poata fi mai mare de şapte.
Acţionarii SIF Moldova au mai fost chemaţi să asculte şi să aprobe, între altele, activitatea CA pe anul 2010, situaţiile financiare ale anului trecut, repartizarea profitului nel al anului abia încheiat şi Programul de activitate pentru anul 2011, precum şi Bugetul de venituri şi cheltuieli al anului în curs şi Declaraţia de politici investiţionale pentru perioada 2011 - 2013. Data până la care hotărîrile AGA se vor răsfrînge asupra acţionarilor a fost propusă 10 mai 2011.
Reprezentanţii SIF-urilor s-au întâlnit, recent, cu ceilalţi acţionari ai BCR, pentru a afla dacă vor primi dividende din profitul băncii pe anul 2010. "Trebuia să ştim şi noi aceasta, să vedem cum vom construi, la rândul nostru, Bugetul de Venituri şi Cheltuieli pentru 2011" - declara, atunci, ziarului Bursa, preşedintele dierector general al SIF Moldova, Costel Ceocea. Grupul BCR a avut, anul trecut, un profit net de 465 de milioane de lei, în scădere cu 46,7% faţă de 2009, cel mai redus câştig de după privatizarea băncii, şi a raportat pierderi de 29,5 milioane de lei în trimestrul al patrulea. O mare parte din profiturile SIF-urilor s-au datorat dividendelor de la băncile din portofoliu. Cele cinci SIF-uri deţin, cumulat, circa 30% din BCR. Anul trecut, însă, ele au fost nevoite să renunţe la eventuale dividende de la BCR. Acţionarii băncii au votat pentru majorarea capitalului social cu circa 237 de milioane de lei. SIF-urile au vrut să ştie dacă acest sceanariu s-ar putea repeta şi în 2011.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu