joi, 16 decembrie 2010

Datorii de 2,6 milioane de lei la bugetul de stat

Societatea Letea Bacau se afla, in prezent, in executare silita din partea Fiscului. "Pentru ca face parte din categoria societatilor comerciale mari - ne-a informat purtatorul de cuvint al Directiei Generale a Finantelor Publice Bacau, Adrian Anghel -, Letea intra in administrarea Directiei Generale de Administrare a Marilor Contribuabili Bucuresti. Ea a fost inregistrata, la data de 30 septembrie 2010, cu obligatii restante la bugetul de stat de peste 2,6 milioane de lei, asa cum este prezentat pe siteul Ministerului Finantelor Publice, si se afla in executare silita". Datoria fabricii din Bacau vine, in cea mai mare parte, din neplata taxei pe valoarea adaugata (peste 2,5 milioane de lei) si din impozitul pe veniturile din salarii (aproape 120.000 de lei).
Letea a trecut, la inceputul acestui an, printr-un dus rece, cind s-a aflat in pericol real de a fi oprita si trecuta in conservare, daca negocierile proprietarului sau, Dumitru Sechelariu, cu cei trei-patru parteneri de discutie din strainatate si cu unul din Romania nu se incheiau cu succes. Insusi Sechelariu spunea, atunci, ca situatia a fost creata de lipsa de capitalizare a fabricii, care vine din lipsa comenzilor de hirtie de ziar de la consumatorii interni, dar si de la "riscul reputational creat de DNA, care a dus la imposibilitatea de a face imprumuturi bancare". De la o capacitate de productie de 70.000 de tone pe an, masina de hirtie de ziar de la Letea a mai produs, anul acesta, 6.000 de tone.
Letea este cea mai veche fabrica de hirtie din tara si are singura masina pentru hirtia de ziar din Romania. Calitatea hirtiei este recunoscuta si la noi, dar si la export, insa lipsa comenzilor din partea consumatorilor isi spune cuvintul. Unii vorbeau de un real boicot la adresa fostului primar al Bacaului, iar surse din piata de tiparituri recunosteau aceasta, pentru ca hirtia de Letea ar fi si mai buna decit multe alte oferte, dar si mai ieftina.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu