miercuri, 17 noiembrie 2010

Piata malaiului o pune de mamaliga din cauza speculatorilor

Romania este a doua tara din UE
la productia de porumb, in 2010 (Foto: Petru DONE)


Cumparatorii din magazinele alimentare bacauane au inceput sa observe lipsa malaiului de pe rafturi si vorbesc depre o "criza" a acestui produs. Reactia cumparatorilor apare ca fireasca in conditiile in care in ultima vreme se vorbeste tot mai mult de criza economica, de o criza de productie si de majorarea preturilor produselor alimentare. Producatorii agricoli si morarii sustin, insa, ca nu poate fi vorba de o criza reala in domeniu, ci doar de una conjuncturala si se acuza reciproc de situatia creata, desi arata cu degetul si la speculatorii de cereale si la neimplicarea statului in rezolvarea problemelor agriculturii.

Romania este, in acest an, al zecelea producator de porumb din lume si al doilea din Uniunea Europeana, cu o productie totala de 8,5 milioane de tone. Productia este mai mare cu 13% fata de anul trecut, dar pe piata malaiul a inceput sa ajunga tot mai greu. Ieri, in Piata Centrala din Bacau, se gasea si malai varsat, la 1,80 de lei kilogramul, si citeva alte sortimente de malai la punga, de la 2,60 la 3,50 de lei kilogramul, dar vinzatorii spuneau ca piata malaiului s-a subtiat in ultimele saptamini.

Speculatorii fac preturile

"Este vorba doar de o criza intre ghilimele, pe care angrosistii de cereale au creat-o dorind niste preturi pe care, in acest moment, industria nu le poate plati - ne-a declarat Alin Giurea, presedintele societatii Pambac Bacau, unul dintre cei mai mari producatori de fainuri din tara. Dupa parerea mea, exista niste cantitati de porumb pe piata, dar in acest moment, avind in vedere toata conjunctura internationala, ne trimit sa cumparam din afara tarii. Daca nu ne convine pretul de la noi, sa cumparam de afara, sa vedem ca vom cumpara mai scump! Astfel, agricultorii nu vind, iar noi nu incercam sa cumparam si productia sta". La cantitatea de porumb recoltata in aceasta toamna, agricultorii incearca preturi de 800 de lei pe tona, fata de 400 de lei acum patru luni. Ultimul pret dat de industriasi a fost de 750 de lei pe tona. Speculatorii de pe piata de cereale isi fac, se pare, datoria cu virf si indesat si solicita preturi exorbitante. La griu, cel putin, nu se mai poate vorbi decit de 900 de lei pe tona, pe cind in iulie griul se vindea cu 420 de lei. "Noi am inceput sa mai cumparam ceva, cantitati mici, dar nicidecum nu vrem sa le facem jocul. Sa vedem cit o vor mai tine asa" - a precizat Alin Giurea.

Bursa cerealelor nu exista, statul nu se implica

Situatia nu este disperata pe piata. Poate ca este o oferta mai mica decit cerera, dar malai exista. Alin Giurea crede, insa, ca agricultorii sint incurajati sa tina la pret si pentru ca au vindut deja rapita, soia si o parte din griu cu preturi nesperat de bune ("chiar nemeritat de bune, avind in vedere calitatea produselor" - a precizat presedintele Pambac)". Deci, nevoia lor de bani a scazut oarecum, iar ei isi permit sa stea si sa astepte. "«Cind veti avea nevoie, cautati-ne!», ne spun ei. Astfel, ne tot tatonam. Adevarul este ca lipsa unei burse a cerealelor in Romania si neimplicarea Guvernului, care ar trebui sa aiba mecanisme de calmare a pietei, se simte. De aici, e clar ca preturile alimentelor se vor dubla, orice s-ar spune. Poate se doreste, insa, ca noi sa devenim o tara de cumparatori, nu de producatori" - a conchis Alin Gurea.

Piata face pretul!

"Sa ne uitam cit costa malaiul in magazine! Ce inseamna ca producatorul vinde scump porumbul? Acesta este pretul pietei, nu putem fi acuzati de el. Trebuie sa vindem doar ieftin? Anul acesta, speculatiile de pe piata au ridicat pretul" - a fost reactia presedintelui Asociatiei Judetene a Producatorilor Agricoli, Daniel Ciobanu. El crede ca, pina la urma, aceasta stare de lucruri este rodul politicii guvernamentale, pentru ca au neglijat si au aruncat agricultura in haos si au lasat-o la mina speculatorilor. "Automat - a mai spus Daniel Ciobanu -, productiile au scazut. Fara subventii date la timp, fara o piata organizata, nu se poate face mare lucru. {i, apoi, de ce Pambac nu a facut contract ferm cu doi sau trei producatori, pentru a lua porumb la un pret fixat dinainte? Stau la cotitura, sa cumpere ieftin, iar cind creste pretul incep sa tipe. Oricum, nu se justifica majorarea preturilor din magazine".

Agricultura fara contracte

Porumb mai este, acum, pe piata, dar, in scurt timp nu va mai fi de unde, pentru ca se va exporta. Griul s-a vindut bine din vara, a luat calea portului Constanta, pe bani buni. Iar acum, industria de panificatie este obligata sa apeleze la importuri. "Cine e vinovat? - se intreaba Daniel Ciobanu. Doar ei cunosteau piata cel mai bine! Noi am avut o discutie cu Pambac. Ne-au promis un pret, pentru luna iulie, 0,45 de lei pe kilogram. Dar, cind a inceput livrarea, tot ei au facut mofturi. Probabil nu sint organizati, nu au capacitate de stocare. Stau numai la ciupeala. Procesatorii n-au vrut sa incheie contracte din primavara cu producatorii (sau de la inceperea ciclului de productie), preturile pe piata au crescut odata cu masurile luate de Rusia si Ucraina de a nu mai exporta cereale, iar acum se pling de scumpire, desi ei prospecteaza mereu piata si stiu care e realitatea". Agricultorii sustin ca speculatiile din piata le fac rau, pentru ca au avut caderi de piata in anii anteriori. "In viitorul apropiat, putem primi din partrea speculatorilor lovituri dure. Acum, griu nu mai este pe piata. Noi, agricultorii lucram in orb, fara contracte. Preluam sarcina cea mai grea, cu toate riscurile, din care panificatia nu vrea sa preia nici macar zece la suta" - a fost concluzia presedintelui Asociatiei Producatorilor Agricoli.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu