Expertii contabili dezbat problemele expertizarii contabile judiciare cu institutiile partenere (Foto: Petru DONE) |
Manifestarea s-a bucurat de participarea sefilor si reprezentantilor principalelor institutii implicate in actul de intocmire a expertizelor contabile sau beneficiare a acestora, care au dat dezbaterii un caracter practic, ocolind pericolul monotoniei prin emiterea simpla a unor precepte teoretice. La dezbatere au fost prezenti Maria Munteanu, presedintele Tribunalului Bacau, Mircea Muntean, directorul executiv al Directiei Generale a Finantelor Publice Bacau, Ioan Popa, comisar sef in Inspectoratul de Politie Judetean Bacau, subcomisarul Florin Sava, seful Biroului de Combatere a Criminalitatii Organizate si Terorismului Bacau, Grigore Radauceanu, comisar la Sectia Bacau a Garzii Financiare, Tudor Dorneanu, procuror, si Cristian Beca, specialist la Directia Nationala Anticoruptie Bacau. Gazdele expertilor contabili prezenti la dezbatere au fot Marcel Bulinschi, presedintele Filialei CECCAR Bacau, si Mihai {chiopu, auditor de calitate al filialei.
Tema pusa in dezbatere a mai fost abordata de Filiala CECCAR Bacau cu partenerii ei, insa miercuri a fost pentru prima oara cind la discutii au participat reprezentanti la virf ai institutiilor implicate. "~n fapt - a spus Marcel Bulinschi -, expertiza contabila este o expertiza contabila judiciara, un mijloc de proba foarte important in instantele de judecata. Dorinta noastra este de a armoniza reglementarile procedurale referitoare la expertiza contabila, ca si cele profesionale, emise de CECCAR". Expertii contabili au avut, astfel, prilejul sa arate reprezentantilor institutiilor cu care colaboreaza care sint problemele pe care le intimpina, dintre care nu au lipsit fixarea obiectivelor de cercetare in expertizele contabile si a onorariilor expertilor. Maria Munteanu le-a recomandat expertilor contabili sa foloseasca normele interne ale organizatiei din care fac parte pentru a supraveghea activitatea de expertizare contabila, dar si sa intocmeasca expertizele in termeni care pot fi intelesi de toata lumea, ferite de tehnicismul cifrelor si formulelor de calcul. Claritatea cocluziilor din expertize a fost ceruta si de Mircea Muntean, care a apreciat rolul expertizei contabile in intelegerea unor fenomene infractionale, cum ar fi evaziunea fiscala.
CECCAR, ca organism profesional urmareste eficientizarea intocmirii de expertize contabile judiciare. A fost emis chiar un standard profesional (Standardul 35 - Experiza contabila), care reglementeaza activitatea de expertiza contabila, pe trei grupe de norme: de comportament, de lucru si de raport. De asemenea, a fost emisa Norma 1044. De la 1 ianuarie 2011, in CECCAR se va infiinta Grupul expertilor judiciari. Pina acum, in tablou erau inscrisi, pentru efectuarea de expertize contabile, orice expert contabil care dorea aceasta activitate. Pentru inscrierea in Tabloul expertilor contabili judiciari se va face, acum, in baza unui examen, care va incepe chiar miine, 20 noiembrie, pentru 140 de experti contabili inscrisi, din efectivul de peste 500 din Filiala Bacau. De asemenea, CECCAR a creat functia de auditor de calitate, cel putin unul in fiecare filiala judeteana, si a emis masuri privind prevenirea si combaterea incompatibilitatilor si conflictelor de interese.
Asupra opiniilor exprimate la aceasta dezbatere si a concluziilor formulate vom reveni.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu