duminică, 14 noiembrie 2010

BNR bate moneda la aniversarea nasterii Reginei Maria

Banca Nationala a Romaniei (BNR) pune in circulaţie, maine, 15 noiembrie, in scop numismatic, o moneda de aur dedicata aniversarii a 135 de ani de la nasterea Reginei Maria. Moneda are o valoare nominala de 100 de lei, forma: rotunda, un diametru de 21 mm, o greutate de 6,452 de grame, calitate proof si margine zimtata.
Aversul prezinta, de sus in jos, inscriptia in arc de cerc "ROMANIA", stema Romaniei, valoarea nominala a monedei "100 LEI", un medalion cu portretul Reginei Maria; sub medalion, urmind conturul acestuia, inscriptia "REGINA MARII UNIRI"; la exterior, o cununa de lauri.
Reversul prezinta, in centru, portretul Reginei Maria purtind coroana cu care a fost incoronata la Alba Iulia, la stinga si la dreapta anii "1875" (anul de nastere al reginei) si "2010" (anul de emisiune al monedei); sub portret, inscriptia in arc de cerc "REGINA MARIA A ROMANIEI MARI".
Monedele din aur, ambalate in capsule de metacrilat transparent, vor fi însotite de brosuri de prezentare a emisiunii numismatice, redactate in limba romana, engleza si franceza. Brosurile includ si certificatul de autenticitate, pe care se gasesc semnaturile guvernatorului BNR si casierului central. Tirajul acestei emisiuni numismatice este de 1.000 de bucati. Pretul de vinzare, exclusiv TVA, pentru moneda din aur aferenta emisiunii numismatice "Aniversarea a 135 de ani de la nasterea Reginei Maria" este de 1.380 de lei. Monedele au putere circulatorie pe teritoriul Romaniei. Punerea in circulatie a acestor monede se face prin sucursalele Bucuresti, Cluj, Iasi si Timis ale BNR.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu