miercuri, 20 octombrie 2010

Reducerea TVA la 5% la alimente - aproape incredibila pentru producatori

Decizia neasteptata a deputatilor l-a pus pe ganduri
pe Grigore Horoi (Foto: Agricola)
Camera Deputatilor a decis reducerea la 5% a TVA pentru produsele alimentare. Initiativa legislativa priveste aplicarea TVA de 5% la alimentele de baza, considerindu-se ca acesta este unul dintre mijloacele de mentinere a nivelurilor preturilor la alimente precum piinea, carnea, laptele, uleiul vegetal si zahărul. "Nu-mi vine sa cred - a exclamat presedintele Grupului Agricola, din Bacau, Grigore Horoi, la aflarea vestii. Ma gindeam la o reducere de la 24 la 19 la suta a taxei, dar 5 la suta e un vis prea frumos. De ce? Pentru ca TVA-ul face pretul produselor la raft. Astfel, produsele s-ar ieftini, iar preturile ar fi mai mult concordante cu puterea de cumparare. De aici, pentru noi, un volum de vinzari mai mare. Ciclul de productie s-ar inchide, productia ar putea fi reluata. Dar vestea e atit de nesperata, ca aproape nu cred in ea. Vizavi de aceasta taxa, oamenii spun ca in strainatate produsele sint mai ieftine, in tari care practica TVA de cinci sau sapte sau noua la suta. Nu sint mai ieftine. Noi am facut studii aprofundate pe aceasta tema, nu vorbim din auzite. Cu tot TVA-au mic, preturile acolo, tot sint mai mari, dar si salariile sint altele".
Daca aceasta decizie va ramine in vigoare, pentru ca ea urmeaza a fi promulgata de presedintele Traian Basescu, acum, efectele ei, traduse in ieftinirea produselor, ar stimula consumul si, pentru producatori, incasarile. "Multe efecte bune ar aparea - a mai precizat Grigore Horoi -, precum reducerea evaziunii ficale, iar pe sold bugetul nu ar avea de pierdut."
Culmea intimplarii este ca deputatii PDL sustin ca proiectul de lege, initiat de PSD plus PC si PNL, a trecut la vot... din greseala, ei crezind ca voteaza respingerea legii. Deci sint de asteptat alte masuri, pentru repararea erorii.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu