miercuri, 20 octombrie 2010

Proiect de investitii respins, la Moinesti, sub presiunea "maselor"

Invitatii la dezbatere au plecat cum au venit: fara sa poata scoate un cuvant


• construirea unei centrale de procesare a deseurilor periculoase in cogenerare de energie poate fi stopata la solicitarea unei minoritati locale
• la dezbaterea publica organizata pentru acest proiect nu s-a putut discuta daca ideea este benefica sau nu
• o moinesteanca din Constanta a venit special la dezbatere sa se pronunte "impotriva", dar fara sa stie clar despre ce era vorba

Primarul Municipiului Moinesti, Viorel IIie, si Consiliul Local s-au confruntat, marti seara (19 octombrie), cu o virulenta opozitie a unui numeros grup de moinesteni adusi la o dezbatere publica organizata pentru a discuta oportunitatea acceptarii aplicarii in zona Moinesti a proiectului de construire a unei "Centrale de procesare a deseurilor periculoase cu producere de energie electrica si termica (cogenerare)", initiat de firma CDP Energy Bacau. La intilnirea cu cetatenii au fost invitati reprezentantii firmei, administratorul Ciprian Patriche si profesorul universitar Ionut Bitir (in calitate de expert), dar si de la Garda de Mediu, de la Agentia Regionala pentru Protectia Mediului si Agentia pentru Protectia Mediului Bacau.

Dominata, in final, de primarul municipiului, dezbaterea s-a derulat, insa, pe parcursul a circa doua ore, doar cu opinii si invective din partea cetatenilor, care i-au acuzat pe edili ca vor sa transforme Moinestiul intr-un fel de nou Auschwitz, intr-o noua zona Rosia Montana sau Ajka, din Ungaria (unde s-a produs, recent, un dezastru ecologic). Impresia generala pe care ne-a lasat-o dezbaterea a fost, insa, una de adunare la care participantii au venit pregatiti dinainte sa refuze ideea construirii centralei, chiar daca nu stiau mai nimic despre acest proiect si chiar daca nu au vrut sa asculte macar un cuvint din partea specialistilor veniti la intilnire.
Aceasta impresie au lasat-o, vizibil, grupul de presiune adus in sala de circa 200 de locuri, de la Moinesti (plina ochi), care de la inceput a inceput sa strige, sa huiduie si sa ceara demisia primarului, dar si toti cetatenii care isi smulgeau microfonul sa se inscrie la cuvint, dar care si-au adus aminte mai ales ca primarul nu le-a rezolvat lor unele probleme. Virulent a fost si consilierul local Cristi Budaca, cel care in sedinta de consiliu local in care s-a aprobat concesionarea terenului pe care sa se construiasca centrala a fost singurul opozant (din 18 consilieri plus unul care s-a abtinut de la vot). Au vorbit oameni simpli, dar si profesori si oameni cu pregatire juridica, toti porniti impotriva proiectului, nici unul nestiind daca este vorba clar despre o groapa ecologica, despre o fabrica sau despre altceva. O constanteanca, originara din Moinesti, cu porniri voluntariste, a venit la dezbatere fara stie despre ce e vorba, doar sa se declare impotriva. Nimic nu conta, proiectul nu trebuia pus in valoare, pentru ca Moinestiul sa nu devina "un pol al poluarii". Nimeni nu a vrut sa afle despre ce este vorba in proiect, care ar fi beneficiile aplicarii lui si, evident, si care ar putea fi pericolele construirii unei asemenea centrale in Moinesti. Pe tonuri ridicate, aduse uneori la paroxism, cei de fata i-au impus primarului sa se opuna proiectului, altfel nimeni nu pleaca din sala. Din sala au plecat, totusi, la un moment dat, toate reprezentantele institutiilor de mediu, exact asa cum au venit: fara sa poata explica nimic.

Ce propun investitorii in proiect

CDP Energy a venit, la Moinesti, cu propunerea de a construi o centrala pentru arderea deseurilor si producerea de energie electrica in cogenerare. Ideea se inscrie in trendul incurajat de Uniunea Europeana, a carei politica impune ca nimic din categoria deseurilor, mai ales a celor considerate periculoase, sa nu fie depozitate sau arse la intimplare. Deseurile periculoase sint, de regula, stocate sau protejate, mai putin arse in conditii de securitate maxima. Centrala ar prelua deseurile (biomasa, deseuri municipale etc.), pe care le-ar arde printr-un procedeu de piroliza. S-ar produce, astfel, si abur, pentru o turbina energetica de 2,5 - 3 MW, si energie termica. Centrala ar prelua 84 - 87 de tone de deseuri zilnic, adica 26.000 - 30.000 de tone pe an, si ar produce 20.000 MWh si 5 Gcal/ora, echivalentul de apa calda pentru 600 - 1.000 de locuinte. Autorii proiectului dau asigurari ca totul este securizat, in instalatii de ultima generatie. Investitia ar ajunge la 16 milioane de dolari, 45% fiind fonduri de mediu, restul din surse private.

Propaganda antiproiect bine regizata

Contestatarii moinesteni n-au cunoscut nici macar atitea lucruri despre proiect, cite am scris noi mai sus. Ei au fost, insa, mobilizati la "dezbatere" de un grup de initiativa care a raspindit, initial, in oras, fluturasi in care era incriminat proiectul, fara sa fie descris, dar care scoteau in evidenta nefericita formulare "deseuri periculoase" din titlul acestuia. Erau descrise, insa, "consecintele grave", adica arderea unor deseuri ca "substante chimice militare (posibil arme biologice), deseuri toxice sau comenzi speciale (posibil materiale radioactive)" etc. Fluturasului propagandistic i-a fost atasat un articol de ziar, scris total in defavoarea proiectului (desi era doar un punct de vedere jurnalistic, pe baza reclamatiilor aceluiasi consilier local opozant), care a inflamat si mai mult spiritele. Degeaba au incercat sa explice reprezentantii firmei ca ar fi vorba doar despre deseurile petroliere abundente in jurul Moinestiului, despre deseurile menajere, despre cele rezultate din Spitalul Municipal (arse, in prezent, tocmai la Suceava, cu 5.000 de lei pe luna), despre vopseluri sau substante chimice expirate, de medicamente expirate si altele. Nimeni nu a vrut sa auda decit promisiunea data de primar ca proiectul nu va trece.
Iar aceasta a venit, in final, dupa un discurs ordonat al tinarului primar de Moinesti, care, insa, a cedat, fie si numai verbal, presiunii unui grup, oricit de numeros ar fi fost el.
Asupra acestei chestiuni vom reveni, insa, pentru ca pe 28 octombrie Consiliul Local Moinesti ar urma sa se pronunte asupra cauzei.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu