miercuri, 28 septembrie 2016

Disponibilizare colectivă la Rafo


Salariații au cerut ei înșiși disponibilizarea colectivă

Miercuri, 28 septembrie, a fost depus la Inspectoratul Teritorial de Muncă Bacău documentul oficial pentru disponibilizarea colectivă a tuturor celor aproape 370 de salariați ai societății Rafo Onești.
Disponibilizarea colectivă a fost cerută chiar de salariați, după ce timp de opt luni ei nu și-au mai primit drepturile salariale, dar și după ce rafinăria a trecut în administrarea a nu mai puțin de trei proprietari ai pachetului majoritar de acțiuni. Salariații au protestat recent și au declarat că nu mai au încredere în promisiunile făcute de acționarul majoritar, care și așa s-a schimbat foarte des. Ei au ales varianta disponibilizării colective în speranța că astfel vor mai putea beneficia de drepturile care li se cuvin într-o astfel de situație.
„Din 28 septembrie – ne-a declarat liderul Sindicatului Rafinorul, Ion Marian -, timp de 30 de zile acționarul majoritar, cine va fi acesta în final, dar și salariații mai pot opta pentru a se rămâne în rafinărie, dacă vor apărea măsuri clare de repornire a instalațiilor și dacă vor fi achitate salariile restante, așa cum s-a convenit cu administrația atunci când s-a cerut disponibilizarea colectivă”.
Acționarul majoritar al Rafo este, în prezent, o companie belgiană, Rezult-4-You, ai căror reprezentanți încă nu au călat prin rafinărie. Acum câteva zile, Rafo a fost vizitată de două delegații de posibil investitori americani, una dintre ele fiind de la compania Stratum Energy, care prospectează și exploatează țiței și gaz metan în zona Moinești. Americanii de la Stratum au declarat că s-ar putea pronunța în legătură cu Rafo numai după ce se va clarifica situația acesteia în privința actualului acționar majoritar, dar și a sechestrului instituit acolo de ANAF.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu